Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kizárták az ALDE-ből a miniszteri tisztségeket vállaló személyeket

Kizárták az ALDE-ből a miniszteri tisztségeket vállaló személyeket Románia

„Azonnali hatállyal elvesztették ALDE-tagságukat” azok a személyek, akik jelöltséget vállaltak miniszteri tisztségre. Erről Călin Popescu-Tăricenu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke tájékoztatta kedd este levélben Viorica Dăncilă miniszterelnököt és Klaus Johannis államfőt.

Hirdetés
Hirdetés

Popescu-Tăriceanu szerint az ALDE politikai tanácsa szeptember 3-i ülésén „elsöprő többséggel” úgy döntött, hogy kizárnak a pártból minden olyan tagot, aki közhivatali jelölést fogad el más párt részéről az ALDE illetékes testületeinek engedélye nélkül.

„Következtetésképpen azok a személyek, akik elfogadták a miniszteri posztra történő jelöléseket, azonnali hatállyal elvesztették ALDE tagságukat. A fentiekre való tekintettel arra kérem Önt, hogy e javaslatokkal kapcsolatban vegye figyelembe az alkotmány 85. cikke (3) bekezdésének előírásait”- írja Popescu-Tăriceanu az államfőnek küldött levélben.

A Viorica Dăncilă miniszterelnöknek küldött levélben Popescu-Tăriceanu emlékeztet, hogy az ALDE állandó küldöttsége augusztus 26-ai ülésén, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködés felmondására és a kormánykoalícióból való kilépésre szavazott.

„Ezek a döntések abba a helyzetbe hozzák önt, hogy tudomásul vegye a kormány politikai összetételében bekövetkezett változást, valamint azt a kötelezettségét, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben” – mondja az ALDE vezetője az említett dokumentumban.

A kormányfő szerdán jelentette be, hogy úgy döntött, hogy az üresen maradt tárcavezetői állásokra a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) politikusait jelöli. A környezetvédelmi minisztérium élére, kormányfőhelyettesnek Graţiela Gavrilescut, az energiaügyi tárca élére Ion Cupát javasolja, míg a parlamenti kapcsolatokért Ştefan Băişanu felelne.

Meleşcanu: Tăriceanu elfelejtette, hogy kétszer választották a szenátus elnökének a PSD javaslatára és támogatásával

Teodor Meleşcanu azt üzente szerda este Călin Popescu-Tăriceanunak, hogy ne felejtse el, hogy kétszer választották a szenátus elnökének a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára és támogatásával.

„Akkor azt nyilatkozta, hogy az egyéni értékek, jogok és szabadságok érvényesítéséért fog küzdeni. Ma törvénytelenül és alkotmányellenesen akar szankcionálni egy választott személyt (…)? Kedves Călin, nem tudom, mit higgyek? Megváltoztattad értékrendedet, vagy elfelejtetted, hogy miként választottak meg és mit nyilatkoztál?” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Meleşcanu.

A szenátus elnöke két kérdést tesz fel a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) projektjével kapcsolatban.

„Mi az ALDE-projekt? (Mondj néhány szót erről az embereknek és az ALDE tagjainak, akik téged megválasztottak.) Ha ez a projekt létezne, és az ALDE tagjai nem értenek egyet, akkor ki fogod zárni a pártot a pártból?”- írta Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu Tăriceanunak: nem hiszek a banánköztársasági diktátorhoz illő gesztusokban

A Facebookon üzent Teodor Meleşcanu szenátusi elnök Călin Popescu Tăriceanunak, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének. Meleşcanu azt írta, nem hisz a „Banánköztársaságra jellemző diktátori gesztusokban”, ehelyett inkább a párbeszédet és észszerűséget pártolja.

„Az ALDE válaszút előtt áll; döntenünk kell: folytatjuk-e politikai tervünket partnereinkkel a Szociáldemokrata Pártból, akikkel 2016-ban parlamentbe kerültünk, és akikkel Románia érdekében léptünk szövetségre, vagy zsákutca felé közelgünk, kockáztatva, hogy esetleg eltűnünk a politika színpadáról? Erre a kérdésre csak az ALDE tagjai tudnak válaszolni, nem egyetlen ember, még akkor sem, ha jelenleg ő éppen az ALDE elnöke. (…) Kedves Călin, én a nép érdekét szem előtt tartva a párbeszédben, az észszerűségben és a logikában hiszek. Nem hiszek a büntetésekben, a kizárásokban és banánköztársasági diktátorhoz illő gesztusokban” – írta Meleşcanu a Facebookra.

Az ALDE-ból kizárt szenátusi elnök azt üzeni a pártelnöknek: nyitott a párbeszédre és az együttműködésre. „A történelem során sokaknak volt az a céljuk, hogy széthúzást keltsenek nemzetünkben. Tudom, hogy te nem tartozol közéjük. Rombolni nagyon könnyű, építeni nagyon nehéz, sok intelligenciát, munkát és hazaszeretetet igényel” – olvasható Meleşcanu soraiban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 12., 21:22
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ennek az országnak páratlan bábszínháza van. Ebben a kocerájban eléggé felkapott rendező basze. Csodálkoztok, mi? A bábmozgatók sem éppen egyediek, de basze segít ezeknek egy – egy szek.UE üzenettel. Rögtön szöknek. S a rumnyomásos matróz vigyorgásban tör ki.