Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kisvárosnyi áramot fogyaszt a román parlament épülete

Kisvárosnyi áramot fogyaszt a román parlament épülete Románia

A világ második legnagyobb közigazgatási épületének számító román parlament villanyszámlája havi egymillió lejt tesz ki. A helyzetet nehezíti, hogy az épület hivatalos átvétele soha nem történt meg, anélkül pedig nem lehet uniós pénzekre pályázni a villanyhálózat hatékonyabbá tétele érdekében – számolt be a Digi24.ro.

Februárban a parlamentnek 1 millió lejes villanyszámlája volt 1 millió kilowattóra fogyasztásról, ami egy kisváros vagy 20 ezer lakás fogyasztásának felel meg.

A Nép Házáának 18 emeletét és 31 liftjét összesen 120 ezer izzó világítja meg. Az elektromos berendezések – laptopok, számítógépek és egyebek, amelyek az épület 1100 helyiségében működnek – szintén jelentősen megnövelik a számlát.

A legtöbbet azonban a pincében lévő ipari berendezések fogyasztanak. A fűtésért felelős berendezés Európában egyedülálló, és óránként 32 gigakalória kapacitással rendelkezik. Szintén az alagsorban találhatók a vízszivattyúk, amelyek az egész épületet vizellátásáról gondoskodnak,valamint a kertek öntözését is biztosítják.

A parlament igyekszik intézkedéseket hozni a fogyasztás csökkentésére. 2005-ben a világítást, 2007-ben pedig a légkondicionáló rendszert korszerűsítették, idén pedig megvalósíthatósági tanulmányt készítenek egy energiatermelő-rendszer létrehozásához.

Az energiatakarékosságot célzó minden korszerűsítés és fejlesztés közpénzből történik. Ennek oka, hogy bár hivatalosan 1997-ben felavatták, az épület hivatalos átvétele a mai napig sem történt meg, ez pedig megakadályozza, hogy a felújításokhoz európai uniós forrásokhoz hívjanak le. Az egyetlen megoldás tehát a spórolás. A külső világítást felére csökkentették, a homlokzati lámpák pedig csak két órán át égnek éjszakánként.

(forrás: digi24.ro, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.