Hirdetés
Hirdetés

Kínos helyzetbe került az egészségügyi miniszter a koronavírusban elhunytak temetése kapcsán

Kínos helyzetbe került az egészségügyi miniszter a koronavírusban elhunytak temetése kapcsán Románia

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy enyhítenek a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt személyek temetésével kapcsolatos szabályokon, azonban kiderült, hogy nincs teljesen tisztában az általa vezetett tárca rendeletének tartalmával.

Hirdetés
Hirdetés

Újságírói kérdésre az egészségügyi tárca vezetője azt állította, a korábbi miniszteri rendeletben sehol sem ír olyant, hogy a koronavírus-fertőzés nyomán elhunytakat (és felboncoltakat) ruha nélkül kellene eltemetni. Ezzel szemben, az eddig érvényben levő rendeletben igenis az szerepel, hogy az elhunytakat kötelező fertőtleníteni, kozmetikázni, felöltöztetni azonban nem szabad, ellenben két műanyag zsákba kell helyezni a testet.

Vlad Voiculescu a temetkezési vállalkozásokat tette felelőssé azért, hogy nem megfelelő módon temették el a fertőzésben elhunytakat.

Nem sokkal később a miniszter elnézést kért korábbi kijelentései miatt, és azzal védekezett, hogy nem ő írta alá a korábbi rendeletet, ugyanakkor azt állította, téves információkat kapott e kérdés kapcsán.

Voiculescu hozzátette, még a csütörtöki nap folyamán módosítani fogja a tavaly áprilisban elfogadott rendelet, és több pontont lazítanak a temetkezési szabályokon: az elhunytat fel lehet majd öltöztetni a család/rokonok által biztosított ruhákba, illetve részesülhet a vallásának megfelelő temetési/hamvasztási szertartásban, azonban továbbra is csak zárt koporsóval és az egészségügyi minisztérium által előírt szabályok betartása mellett.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások