Felhívás!

Kínálják a diktátor sakkját

Kínálják a diktátor sakkját Románia

A bukaresti Artmark Ház október 1-jén újabb tematikus online (internetes) árverést szervez. Ezúttal lakások, helyiségek belső használati eszközeit és díszelemeit kínálják az érdeklődőknek.

Az árverésre kiírt csaknem háromszáz értéktárgy között van Nicolae Ceausescu (1918-1989) kedvenc sakktáblája, egyedi faragott bábukkal és talapzattal, asztallal, jókora fiókokkal. A hírek szerint aradi mester faragta a sakkfigurákat. Jellegzetességük az, hogy nagyobbak a szabványméretűeknél. A diktátor a saját hatalmi erejét látta megtestesülni, amikor az óriásbábukkal győzött. Imponáló volt számára ez a sakk-készlet. Nem szeretett veszíteni, és “alattvalóinak” zöme ezt jól tudta, tiszteletben tartotta. Hogyha “pimaszabb”, vagyis küzdő ellenféllel szorult helyzetbe került, bizony még a csalástól sem riadt vissza, néha egy helyett két bábut vett le, vagy egymás után kétszer lépett, ami a sakkban bizony nagy előny. A vadászatok helyszínein is gyakran előkerült a sakktábla, például, amikor a menedékházhoz közel álló etetőhöz várták a medvéket, hogy a diktátor az ablakból vagy az erkélyről megcélozhassa.

A “történelmi sakk-készlet” árverésének indulási – kikiáltási – ára 350 euró, de szakértők szerint bizonyára ennek többszörösét fizeti majd a vevő, aki elviszi. Az október 1-jei árverésre kiírt tárgyakat a bukaresti Cesianu-Racovita Palotában lehet megtekinteni a licit előtti időszakban. A sakk-készlet mellett lesznek például különleges lámpák, vázák, díszedények, órák, értékes lakberendezések, bútorok stb.

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.