Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kimenekítik a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

FRISSÍTVE: Kimenekítik a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat Románia

A kormány a Tarom légitársaság egyik repülőgépét küldi a Dél-Afrikában rekedt román és más európai állampolgárok hazaszállítására – jelentette be vasárnap Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Arafat elmondta, a külügyi, a belügyi és a szállításügyi minisztérium közösen dolgozik azoknak a román és más uniós állampolgároknak a hazahozatalán, akik a repülőjáratok felfüggesztése miatt Dél-Afrikában rekedtek.

A vasárnapi kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök is bejelentette, hogy egy Tarom-gépet Pretoriába küldenek a román állampolgárokért, és mivel a gépen marad 50-55 szabad hely, azokat felajánlják más európai polgároknak, akik szintén Dél-Afrikában maradtak, miután a koronavírus új vírusváltozatának felbukkanása miatt felfüggesztették az Európába tartó repülőjáratokat.

A külügyminisztérium arra kéri a Dél-Afrikában tartózkodó román állampolgárokat, akik el akarják hagyni az országot, és még nem jelezték hazautazási szándékukat, hogy ezt mielőbb tegyék meg. A pretoriai román nagykövetség és Románia fokvárosi főkonzulátusa egyelőre 39 román állampolgár (turisták és egy sportküldöttség tagjai) helyzetét kezeli, akiknek járatát törölték a légitársaságok a koronavírus új vírustörzsének felbukkanása miatt. Hazautaztatásukra különjáratot indítanak a román hatóságok.

Az érintett román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek Románia Pretoriai Nagykövetségétől: +27 0123464231; +27 124600061 vagy Románia Fokvárosi (Cape Town) Főkonzulátusától: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84.

Sürgősségi vagy speciális esetben a +27 828 19 1765 vagy a +27 79 27 22 466 számokon kérhetnek segítséget.

A külügyminisztérium azt tanácsolja a román állampolgároknak, hogy alaposan fontolják meg a koronavírus új változata által érintett országokba való utazás szükségességét, és utazás előtt tájékozódjanak a külügyminisztérium honlapján (https://www.mae.ro/node/51759) a Covid-járvány kapcsán más országok által elfogadott intézkedésekről.

FRISSÍTÉS: 46 román és 24 külföldi állampolgárt hoznak haza

A Dél-Afrikában rekedt román állampolgárok hazaszállítására szolgáló különjárat helyi idő/romániai idő szerint kedden hajnali 3.54-kor szállt fel Johannesburgból, miután minden szükséges eljárást és formalitást sikeresen elvégeztek, és a repülőgép várhatóan 15.30 körül (romániai idő szerint) landol Bukarestben – tájékoztatott a külügyminisztérium.

Az utaslistán 70 személy szerepel: 46 román állampolgár (köztük a Nagybányai sportklub – CSM Baia Mare – küldöttsége), 18 európai állampolgár (10 bolgár, 4 spanyol, 3 lengyel, 1 magyar) és 6 harmadik országbeli állampolgár (4 grúz, 1 ausztrál és 1 új-zélandi), akik szintén a nagybányai sportcsapat tagjai.

A 70 személy Dél-Afrikában tartózkodott, amikor a légitársaságok a koronavírus új vírustörzsének felbukkanása miatt törölték járataikat.

További 7 román állampolgár tartózkodik Fokvárosban, akiknek nem sikerült felszállniuk erre a járatra, vagy azért, mert nem tudtak időben Johannesburgba utazni, vagy azért, mert nem végezték el időben a szükséges PCR-tesztet. A pretoriai román nagykövetség képviselői továbbra is kapcsolatban állnak velük, és támogatni fogják őket a hazatérésben, tájékoztatott közleményében a külügyminisztérium.

FRISSÍTÉS 2: Megérkezett Bukarestbe a repülő

Megérkezett kedd délután a bukaresti 90-es légibázisra a Dél-Afrikában rekedt 46 román és 24 külföldi állampolgárt hazaszállító TAROM-gép.

A repülőtéren jelen levő Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője elmondta, a gép minden egyes utasát tesztelik koronavírusra, és az eddigi tesztek mind negatívak voltak.

A gépen román és külföldi állampolgárok is voltak. A nagybányai sportolókat a TAROM egy másik gépével tovább is szállították Nagybányára, és ott tesztelik őket – mutatott rá Arafat.

“Hátra van még a bukaresti, Ilfov megyei utasok tesztelése. Eddig mindenkinek a tesztje negatív volt, egyetlen utasnál sem merültek fel egészségügyi gondok” – számolt be.

Egyes személyek esetében PCR-tesztet is végeztek, ezeknek az eredményére 12 órát kell várni, fűzte hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások