Felhívás!

Kihirdette Johannis a Iași-Marosvásárhely autópálya megépítéséről rendelkező törvényt

Kihirdette Johannis a Iași-Marosvásárhely autópálya megépítéséről rendelkező törvényt Románia

Szomorú, hogy törvényre volt szükség ahhoz, hogy a kormány konkrét lépéseket tegyen a Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötő Egyesülés-autópálya tekintetében – mondta Klaus Johannis államfő a sztráda megépítéséről rendelkező jogszabály kihirdetése alkalmából tartott ceremónián.

Az államfő szerint a törvényhozásnak nem ez a célja és a feladata, a kormánynak nem kellene a parlament közbelépésére várnia az ilyen célkitűzések megvalósításához. Az autópálya megépítését elrendelő jogszabályra az előző kormányok és a jelenlegi kabinet passzivitása miatt volt szükség – véli Johannis, hozzátéve, az illetékes döntéshozóknak előrelátásról kellett volna tanúbizonyságot tenniük, és jóval az egyesülés centenáriuma előtt meg kellett volna hozniuk a szükséges intézkedéseket, “hogy a centenáriumi évben már az Egyesülés-autópályán közlekedhessünk, ne csak most kezdjünk el beszélni a kivitelezési eljárás elindításáról”.

Beszédében az elnök hangsúlyozta, Moldva az ország egyetlen olyan történelmi régiója, amelynek nincs autópályája, noha 11 éve beszélnek a sztráda megépítéséről. “Bizonyos politikusok hanyagsága és amatörizmusa miatt ez a teljesen legitim óhaj nemzetbiztonsági kérdéssé vált” – hangoztatta.

Johannis rámutatott, a kormánynak most már törvényi kötelessége elindítani a Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötő autópálya megépítését. “A sztráda kivitelezésének elmulasztása törvénysértést jelent” – nyomatékosította Johannis, aki ugyanakkor figyelmeztette a kabinetet, hogy az ezzel járó költségeket bele kell foglalnia a jövő évi költségvetésbe. “A projekt élvezi az Európai Bizottság, a civil társadalom támogatását, több szakértő is jelezte, hogy részt kíván vállalni a terv kivitelezésében. Biztosítok mindenkit arról, hogy figyelemmel követem a kormány ez irányú intézkedéseit, mivel olyan projektről van szó, amely román állampolgárok milliói számára elsődleges fontosságú” – mondta.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt több törvényhozója is részt vett, a Szociáldemokrata Párt és a kormány azonban nem képviseltette magát az eseményen. “Én a projekt minden kezdeményezőjét és támogatóját meghívtam. Ha ők úgy gondolják, hogy ez őket nem érinti, tévednek” – mondta Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.