Felhívás!

Kevesebbet mókáznak a 112-essel

Az év első három hónapjában a 112-es segélykérő szám telefonközpontjai országszerte 2 539 700 bejelentkezést jegyeztek, ebből 1 395 029 volt ténylegesen olyan sürgősségi eset, amikor indokolt lehet a 112-es tárcsázása.

A csaknem 55 százalékos indokolt hívás javuló eredménynek nevezhető. Az indokolatlan bejelentkezések csaknem 45 százalékos részaránya ugyan magas, de 14 százalékos csökkenés a tavalyi első három hónaphoz viszonyítva. A hírforrás nem tér ki arra, hogy az 1 144 671 indokolatlan hívásból mennyi volt a szándékos ugratás, tréfa vagy nagyon rosszindulatú félrevezetés, és mennyi az olyan, ami esetleg tudatlanságból, pánikérzésből stb. adódott. A hatóságok felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos érdeklődés nem minősül sürgősségi esetnek, így fölösleges a 112-es központokat ilyen bejelentkezésekkel terhelni. Kivételt képeznek a tényleg válságos helyzetek, amikor esetleg valakinek az élete veszélyben van, vagy más, a járványhoz és szükségállapothoz fűződő sürgős jelenteni való adódik.

Aki tudatosan visszaél a 112-es sürgősségi telefonszámmal és központokkal, 1000 lejtől 2000 lejig terjedő pénzbírságra is számíthat, súlyosabb esetben, amikor a szándékosan félrevezető betelefonálás miatt a mentők, rendőrök, csendőrök stb. gyors kiszállásokra kényszerülnek, a pénzbírság összege 2000 lejtől 4000 lejig terjedhet.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.