Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kétszázötvenezer résztvevőre számítanak a bukaresti kormányellenes tüntetésen

FRISSÍTVE: Kétszázötvenezer résztvevőre számítanak a bukaresti kormányellenes tüntetésen Románia

A tavalyi augusztus 10-ei, erőszakos hatósági beavatkozásba torkolló tüntetések évfordulója alkalmából nagyszabású tüntetést szerveznek szombatra Bukarestben.

Hirdetés
Hirdetés

A tiltakozó megmozdulás főszervezője a bukaresti polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint Tomescu Tommy Joul, a külföldön élő román állampolgárok civil csoportjának képviselője. A rendezvényre a Facebookon toborozzák a résztvevőket. A tüntetés a Victoriei-téren zajlik majd szombaton 14 és 22:15 óra között, és 250.000 résztvevőre számítanak a szervezők.

A városháza jóváhagyta a tüntetés megszervezésére vonatkozó kérést.

Bejelentette részvételi szándékát Davide Martello német zongoraművész is, aki arról híres, hogy gyakran koncertezik konfliktuszónákban. Martello a Facebook-oldalán tette közzé: lemondta németországi koncertjeit, hogy augusztus 10-én a Bukarestben tüntetőknek zongorázhasson.

Ugyanakkor az ország több nagyvárosában, sőt, nagyszámú román közösségek által lakott külföldi városokban is tüntetésekre készülnek szombaton.

Augusztus 10-én más, a külhoni románokat érintő akciókra is sor kerül: a Declic civil szervezet önkéntesei például a levélszavazásról fogják tájékoztatni a hazatérő honfitársakat a határátkelőknél, illetve több nemzetközi repülőtéren. Erre a célra 50.000 tájékoztató szórólapot készítettek elő.

A fővárosi csendőrség felhívást intézett a szombati megmozdulásra készülő polgárokhoz, arra kérve őket, hogy ne vigyenek magukkal nagy csomagot, és távolodjanak el azoktól a személyektől vagy csoportoktól, akik szemmel láthatólag zavarkeltési szándékkal vesznek részt a tüntetésen.

Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter ismételten felkérte a tüntetésre készülőket, hogy tanúsítsanak békés és törvénytisztelő magatartást. Hangsúlyozta, hogy Románia európai állam, ahol az állampolgároknak joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz.

Csendőrségi szóvivő: küldetésünk a párbeszédre összpontosít

A szombatra beharangozott fővárosi tüntetéseken részt vevő rendfenntartó erők küldetése a párbeszédre összpontosít, jelentette ki szombaton Georgian Enache, a Román Csendőrség szóvivője, aki ugyanakkor a törvények betartására szólított fel.

“A mai küldetésünk elsősorban a párbeszédre összpontosít. Több olyan csoport lesz, amelynek tagjai arra összpontosítanak, hogy fenntartsák a kommunikációt mind a szervezőkkel, mind a tüntetés résztvevőivel, hogy eltávolítsanak minden olyan kockázatot, amely veszélyt jelenthet a közrendre és közbiztonságra” – fejtette ki Enache a Victoriei téren, ahol a bukaresti csendőrség információs sátrat állított fel.

Hangsúlyozta, a csendőrök “a tüntetés optimális és normális körülmények között való lezajlását biztosítják”.

Georgian Enache azt üzente a tüntetésen résztvevőknek, hogy tartsák be a törvényeket.

“Azt javasoljuk, hogy tartsák be a törvényeket, tájékoztassanak minket azonnal és nyíltan minden olyan dologról, amely a közrendet veszélyezteti, hogy meghozhassuk a szükséges intézkedéseket ott, ahol ez szükséges. Azt akarom, hogy mindenki számára világos legyen. Senkinek nem áll érdekében a feszültségkeltés. Mi is, a fővárosi rendőrség is és a katasztrófavédelem is jelen lesz a helyszínen, pont azért, hogy az ilyen jellegű dolgokat megelőzzük, és meggyőződésem, hogy nem lesznek gondok, amíg működik ez a nyílt párbeszéd” – szögezte le a csendőrség képviselője.

Elmondta azt is, hogy egy “irányítóközpontot is létrehoztak, amelyben képviselteti magát a belügyi tárca minden, az ilyen helyzetek kezeléséért felelős struktúrája”, és a különböző struktúrák állandó kapcsolatban lesznek egymással az esetleges incidensek gyors és optimális megoldása érdekében.

A maga során Daniel Vasile, a fővárosi katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője biztosított afelől, hogy csapataik készenlétben állnak, és azonnal akcióba lépnek, ha szükséges, főként, mert a délután folyamán kánikula várható.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük