Felhívás!

Két személyt vettek őrizetbe a Victor Babeş Intézetben történt tragédia ügyében

Két személyt vettek őrizetbe a Victor Babeş Intézetben történt tragédia ügyében Románia

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt két személy őrizetbe vételét rendelte el szerdán a bukaresti törvényszéki ügyészség a Victor Babeş Intézetben történt tragédia ügyében, amelynek során három páciens elhunyt.

A bukaresti ügyészség tájékoztatása szerint 24 órára őrizetbe vették a kórház egyik szerelőjét, valamint a műszaki osztály vezetőjét. A nyomozás következtetései szerint a szerelői beosztásban dolgozó R. C. helytelenül kezelte a mobil intenzív terápiás egység oxigénnyomás-szabályozóját, aminek következtében az oxigénnyomás a 6 bar-os maximális érték fölé nőtt, ez pedig a lélegeztetőgépek leállásához vezetett.

A műszaki osztály vezetőjét, P.L.V. mérnököt azzal gyanúsítják, hogy nem látta el megfelelően a feladatait, nem gondoskodott arról, hogy a kórház udvarán található mobil intenzív osztály oxigénellátó rendszere a megfelelő műszaki paramétereknek megfelelően működjön, így az oxigénnyomás az incidenst megelőző két napon magas volt, ami kihatott a lélegeztetőgépek működésére.

Az ügyészség szerint a műszaki osztály vezetője már nem volt a munkahelyén, amikor kiderült, hogy csökkenteni kell az oxigénnyomást, ezért egyik beosztottját, R. C.-t utasította arra, hogy ezt megtegye, anélkül azonban, hogy elmagyarázta volna neki, hogyan működik a készülék. A szerelő hibásan hajtotta végre a beavatkozást, ami aztán a lélegeztetőgépek leállásához vezetett – állítják az ügyészek.

A két gyanúsított 30 napos előzetes letartóztatását kéri az ügyészség, az igénylésről a szerdai nap folyamán dönt a főváros harmadik kerületének bírósága.

A Victor Babeş kórház közleményben foglalt állást az ügy kapcsán, hangsúlyozva, az intézmény műszaki személyzetének két őrizetbe vett tagja az állásuk betöltéséhez és munkakörük ellátásához szükséges valamennyi törvényi és szakmai követelménynek eleget tett. Ugyanakkor leszögezik, mind a kórház vezetősége, mind a személyzet továbbra is együttműködik az illetékes hatóságokkal, hogy “fény derüljön az igazságra”.

Áprilisban életét vesztette a bukaresti Victor Babeş kórház mobil intenzív terápiás osztályán kezelt három koronavírusos beteg, miután az oxigénnyomás hirtelen növekedése miatt leálltak a lélegeztetőgépek.

FRISSÍTÉS: Házi őrizetbe helyezték a szerelőt és a műszaki osztály vezetőjét

Harmincnapos házi őrizetbe helyezték a bukaresti Victor Babeş Intézet két alkalmazottját, akik ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult eljárás a kórháznál áprilisban történt, három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében.

Az ügyészek a két gyanúsított előzetes letartóztatását kérték, Bukarest harmadik kerületének bírósága azonban ezt elutasította, és elrendelte a két személy házi őrizetbe helyezését. Amellett, hogy nem hagyhatják el otthonukat, az érintettek nem kommunikálhatnak a sértettekkel, más gyanúsítottal és a tanúkkal.

A döntés nem jogerős, a gyanúsítottak és az ügyészek is megfellebbezhetik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.