Két fiatalt fogtak el

Két fiatalt fogtak el Románia

Két fiatalt fogtak el a kolozsvári rendőrök vasárnap hajnalban, akik megkíséreltek újabb ábrákat festeni a Fellegváron lévő óriáskereszt talapzatára.

Pénteken ismeretlen tettes rácsok mögül kinéző politikusokat festett a Nemzet Hősei Emlékművének nevezett fellegvári óriáskereszt talapzatára. A mócvidéki parasztház tetejéből kiemelkedő keresztet mintázó emlékmű oldalán Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceașescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor és Elena Udrea arcképe látható rácsok mögött. A rendőrök számítottak rá, hogy a tettesek újabb kísérletet fognak tenni az emlékműre való rajzolásra, ezért lesben álltak, és vasárnap hajnalban valóban elfogtak két fiatalt, akik szórófejes festékekkel voltak felszerelve, eljárás indult ellenük rongálás miatt.

A közösségi hálón online petíció indult annak érdekében, hogy a helyi hatóságok ne távolítsák el a fellegvári graffitit, azon ugyanis a street-art egyik legnevesebb képviselője, Banksy kézjegye látható. Példaként hozzák fel, hogy a berlini falra festett graffitik annak idején vandalizmusnak számítottak, ma már viszont nagy becsben tartott alkotásokként tekintenek rájuk, amelyek a történelem egy fontos szakaszát örökítették meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.