Felhívás!

Képviselőház: nyitva maradhatnak a beltéri piacok

Képviselőház: nyitva maradhatnak a beltéri piacok Románia

Nyitva maradhatnak a zárt térben működő zöldségpiacok, az egészségügyi szabályok betartása mellett – döntött kedden a képviselőház.


A tervezetet 173 igen, 1 nem szavazattal, 93 tartózkodás mellett fogadták el.

“Újra meg kell nyitnunk és beltéren, piaccsarnokokban működő piacokat. Véleményünk szerint nem normális, hogy míg a szupermarketek nyitva maradnak, a piaccsarnokokat be kell zárni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel visszatérünk a normalitáshoz” – mondta Magyar Lóránd Bálint RMDSZ-képviselő.

A szociáldemokraták szerint a piacok bezárása “aberráns” intézkedés volt.

“Ostobaság (a piacok bezárása – szerk. megj.), a román termelők számára fenntartott piacokat nyitva kell tartani, a járványügyi szabályok betartása mellett” – fogalmazott Daniel Suciu, PSD-s képviselő.

A nemzeti liberálisok szerint a PSD elpolitizálja az ügyet, meglátásuk szerint a piacok azon a településeken vannak zárva, ahol szociáldemokrata a polgármester.

“Így igaz, bezárnak a piacok. Bezárnak ott, ahol PSD-s a polgármester. Ugyanaz a forgatókönyv ismétlődik, mint a szükségállapot idején, amikor sok PSD-s polgármester nyitva tartotta a szabadtéri piacokat. A PSD abszolút mindent elpolitizál. (…) Ma a bizottságban a kollégáink megszavazták a  kormány rendeltet, amely nagyon sok jó dolgot tartalmazott. Ahogy megszokhattuk, a PSD belenyúl a sürgősségi rendeletekbe és módosítja azokat. Ami történik, egy politikai játszma, egy olcsó kampányfogás” – válaszolt Florin Roman PNL-s frakcióvezető.

A Mentsük Meg Romániát Szövetség meglátása szerint a piacok bezárása “elhamarkodott és indokolatlan” intézkedés volt.

“Az USR PLUS nem ért egyet a zöldségpiacok bezárásával. Ettől eltekintve, ez a projekt aberrált. Elsősorban alkotmányellenes, technikai és jogi szempontból pedig egy katasztrófa. Ez a módosítás azt mondja ki, hogy a vásárokat sosem lehet betiltani a veszélyhelyzet alatt” – tette hozzá Cătălin Drulă USR-s képviselő.

A törvénymódosítás most az államfőhöz kerül kihirdetésre.

PNL: a PSD bebizonyította, hogy számára a populizmus fontosabb,mint a szakemberek véleménye

A zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok megnyitásáról szóló javaslattal a PSD bebizonyította, hogy számára a populizmus fontosabb, mint a szakemberek véleménye – írja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) keddi Facebook-bejegyzésében.

A liberálisok szerint az orvosok és a járványtanászok kérték, hogy “lépjenek közbe azokon a helyeken, ahol nem tartják be az egészségügyi szabályokat, és ahol nagy a fertőzésveszély”, márpedig – véleményük szerint – a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok ezek közé a helyek közé tartoznak.

“Sajnos az eladók és a vásárlók nagy része nem hord maszkot abból a megfontolásból, hogy kültéren tartózkodnak, holott a csarnokokban zárt térben árulnak” – írják a bejegyzésben.

Hozzáteszik: a kormányfő azt kérte a polgármesterektől, hogy találjanak megoldásokat, hogy a helyi termelők el tudják adni portékájukat, ezt követően a legtöbb helyen a vásárcsarnok körüli teret használják piacként.

Emlékeztetnek: a vonatkozó rendelkezés 30 napig érvényes, azt követően újraértékelik a helyzetet.

Kifejtik: nem igaz, hogy bezárták a piacokat, “ahogyan azt a PSD propagandagépezete üvölti”, mindössze arról van szó, hogy “egyes standokat a csarnokból nyílt térbe költöztetnek”, ahogyan azt számos nyugat-európai országban is elrendelték, írja a bejegyzés, amely hosszasan sorolja azokat az akciókat, amellyekkel a PSD “akadályozta a járványellenes küzdelmet”.

(Mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.