Felhívás!

Kelemen: Ludovic Orban azt hiszi, ha minket sérteget, akkor jobb eredményt ér el a választásokon

Kelemen: Ludovic Orban azt hiszi, ha minket sérteget, akkor jobb eredményt ér el a választásokon Románia

Ludovic Orban alapvető stratégiai hibát követ el és nem érti, hogy kivel áll versenyben az európai parlamenti választásokon – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke válaszként a PNL elnökének szombati nyilatkozatára. Orban szombaton azt mondta: “Várjuk, hogy az RMDSZ úgy viselkedjék, mint ahogyan egy olyan pártnak illik, amely az EPP-hez tartozik, és ne támogasson egy olyan kormányt, amely óriási kárt tesz az országnak”.

Kelemen Hunor a Mediafaxnak azt mondta, hogy több okból is megdöbbentette Ludovic Orban nyilatkozata. Egyrészt azért, mert véleménye szerint a PNL-nek nincs értelme a szombatihoz hasonló nyilatkozatokat tenni az RMDSZ-ről, hiszen a Nemzeti Liberális Párt nem az általa vezetett alakulat versenytársa a választásokon.

“Ha logikusan gondolkodunk, akkor mi nem vagyunk a PNL vetélytársai” – mondta Kelemen, majd hozzátette, hogy Ludovic Orban, szerinte tévesen, azt gondolja, ha az RMDSZ-t “becsmérli, fenyegeti és sértegeti, akkor jobb eredményt fognak elérni a választásokon. Természetesen én nem adhatok tanácsokat senkinek, de van egy homályos benyomásom arról, hogy nekük a PSD-vel, az USR-vel és a PLUS-szal kellene versenyre kelniük” – mondta Kelemen, majd azt is kijelentette, hogy Orbannak jó lenne elolvasnia el az Európai Néppárt programját, amelyben sem a sértegetések, sem a fenyegetőzések nem képezik részét az alapértékeknek.

Kelemen azt is mondta, hogy nem hallotta Ludovic Orban “üvöltéseit” akkor, amikor a PNL-ből és a PSD-ből álló USL (Szociál-Liberális Szövetség) leváltotta az egyetlen olyan kormányt, amelyet az Európai Néppárt tagjai, az RMDSZ és a PDL alkottak.

Szombaton Ludovic Orbantól, aki jelen volt a PNL északnyugati régiójának gyűlésén, azt kérdezték az újságírók, részt vesz-e az RMDSZ Kolozsváron esedékes kongresszusán.

“Amint arról saját szemükkel meggyőződhettek, az RMDSZ az utóbbi időben több olyan kormánykezdeményezést megszavazott, amit nem támogatott a PNL, ugyanakkor nem állt ki sem az egyszerű, sem a bizalmatlansági indítványok mellett. Várjuk, hogy az RMDSZ úgy viselkedjék, mint ahogyan egy olyan pártnak illik, amely az EPP-hez tartozik, és ne támogasson egy olyan kormányt, amely óriási kárt tesz az országnak”. A kérdésre válaszolva Orban azt mondta: “egyelőre nem kapott meghívót”, így hát nem nyilatkozhat arról, hogy elmegy-e vagy sem a kongresszusra.

A hagyomány szerint az RMDSZ minden parlamenti párt elnökét meghívja a kongresszusára. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Ludovic Orban kapott-e meghívót, Kelemen Hunor elmondta, minden pártvezetőt meginvitáltak a februári kongresszusra, “érdekes, hogy mindenki megkapta, csak Orban úr nem. Volt aki már megerősítette, hogy jön, volt aki még nem. De mindenki megkapta. De nincs semmilyen probléma, elküldjük még egyszer” – mondta Kelemen.

(Transindex/Mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.