Felhívás!

Kelemen Hunor: várható volt a szükségállapot meghosszabbítása

Kelemen Hunor: várható volt a szükségállapot meghosszabbítása Románia

A szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítása előre látható volt, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

“Valószínűleg majdnem mindannyian meg voltunk győződve arról, hogy a szükségállapotot meg fogják hosszabbítani még egy hónappal. Világos volt, hogy ez az állapot nem múlik el egy hónap alatt, világos volt, hogy még néhány héttel meg kell hosszabbítani a megszorító intézkedéseket. Remélem, hogy május 15-16-a után lassan, lassan sikerül visszakerülni a normális kerékvágásba, de ez mindannyiunktól függ, hogy mennyire tartjuk be a rendelkezéseket, és hogy a húsvét utánra jelzett tetőzés után valóban elkezd-e majd csökkenni a megbetegedések száma” – fogalmazott Kelemen.

Véleménye szerint már a koronavírus-járvány előidézte válság kezdetekor meg kellett volna történnie a költségvetés-kiigazításnak.

“Mi már az első héten elmondtuk, hogy a kormánynak nincs mire várnia – azonnal meg kell ejteni a költségvetés-kiigazítást, csodálkozom, hogy nem tették meg. Akárhogy, tudvalevő volt, hogy egy költségvetés, amelyet a parlament megkerülésével, felelősségvállalással fogadtak el, a válság nélkül sem lett volna életképes. Ebben a helyzetben azonban szükséges lett volna egy költségvetés-kiigazítás. Sajnálatos módon az eltelt három-négy hét alatt nem volt párbeszéd a kormány és a parlament között, de én remélem, hogy az utolsó pillanatban mégis lesz egy ilyen nyitás, mivel a sürgősségi rendeletet a törvényhozó testületnek is meg kell szavaznia. A parlamentnek tudnia kellene, mit akar a kormány, beleértve a költségvetés-kiigazítást is. Remélem, hogy eme maximális feszültséggel teli időszak után a kormány tagjai kerítenek arra időt, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a parlamenttel is” – szögezte le Kelemen.

Klaus Johannis államelnök hétfőn kijelentette, hogy meg fog kelleni hosszabbítani a szükségállapotot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások