Felhívás!

Kelemen Hunor: támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, ha van közös miniszterelnök-jelölt

Kelemen Hunor: támogatunk egy bizalmatlansági indítványt, ha van közös miniszterelnök-jelölt Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja az ellenzék esetleges bizalmatlansági indítványát, ha javaslatait belefoglalják az indítvány szövegébe, és írásos megegyezés van arról, hogy a kormány esetleges megbuktatása után ki alakítson kormányt.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt csütörtök délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) EP-választásokat értékelő ülése után tartott. Elmondta, a napokban többször is egyeztetett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel, és közölte velük az RMDSZ feltételeit. Azt is megjegyezte: ha az ellenzéknek sikerülne megbuktatnia a baloldali-liberális kormányt, az RMDSZ nem lépne kormányra, hanem csak parlamenti támogatást nyújtana az új kormánynak. Kelemen Hunor azt is megjegyezte: egy sikeres bizalmatlansági indítvány után minden bizonnyal a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthatna kisebbségi kormányt. Kabinetjét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is csak kívülről támogatná.

Kelemen Hunor sikeresnek tartotta az RMDSZ szereplését az EP-választásokon. Megjegyezte: a szövetség a közel végleges adatok szerint 472 ezer szavazatot kapott, hasonló támogatottságot legutóbb 15 éve könyvelhetett el. Mintegy százezerrel kapott több szavazatot, mint a legutóbbi EP-választáson. Úgy vélte: olyanok is visszatértek az RMDSZ-hez, akik korábban elpártoltak a szövetségtől. Ígérte, hogy meg fogják szolgálni a bizalmat. Közölte: a szövetség Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre kijelentette: a szövetség támogatja, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az ombudsman. Hozzátette: a szövetségből kilépett kolozsvári politikus jó volt kisebbségügyi miniszternek, szenátornak, kolozsvári polgármesterjelöltnek és államfői tanácsosnak is, biztosan jó munkát fog végezni az ombudsmani tisztségben. Eckstein-Kovács kinevezését az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javasolta, de megszerezte hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatását is.

30 éve kapunk szavazatokat az Ókirályságban

Az RMDSZ 30 éve kap szavazatokat az Ókirályságban – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint azok, akik ezt szóvá teszik, azoknak vagy nem volt erről tudomásuk, vagy manipulálni próbálnak.

Kelemen azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek az RMDSZ által Erdélyen kívül kapott szavazatokat kommentálták.

Kelemen azt mondta: valamennyi megyében, ahol szavazatot kaptak, erős szervezeteik vannak és korábban többször is parlamenti kőviselőjük is bejutott. “Ez nem újdonság, azok, akik most már csodálkoznak, nyilván nem tudták ezt, vagy manipulálni akarták a közvéleményt” – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke megjegyezte: amikor a magyarok a román pártokra szavaznak, azt mondják, hogy ez egy természetes dolog, de ha fordítva történik, akkor a közvélemény szerint erkölcstelen. Bár “nem akarta minősíteni” Kelemen “veszélyesnek” nevezte ezt a hozzáállást.

Kelemen “nagyon jónak” ítéli a párt által kapott 472 000 szavazatot.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások