Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint diverziókeltés az erdélyi magyarok kettős szavazásával való riogatás

Kelemen Hunor szerint diverziókeltés az erdélyi magyarok kettős szavazásával való riogatás Románia

Kelemen Hunor szerint a román politikusok és közvélemény-formálók diverziókeltés céljával kezdtek riogatni azzal, hogy az erdélyi magyarok a román és a magyar állampolgárságuk alapján is szavazni készülnek a május 26-i európai parlamenti választásokon.

A politikus az MTI-nek pénteken elmondta: az Európai Unió szabályai, valamint Magyarország és Románia törvényei is egyértelműen tisztázzák, hogy mindegy, kinek hány állampolgársága van, mindenki csak ott szavazhat, ahol az állandó lakhelye van. Kelemen Hunor pontosította: a magyar állam az EP-választáson nem biztosítja a levélszavazás vagy a konzulátusi szavazás lehetőségét az Erdélyben élő magyar állampolgároknak, azt pedig elképzelhetetlennek tartotta, hogy aki Magyarországra költözött, de a romániai iratait is megőrizte, útra keljen, hogy mindkét országban szavazzon.

Hirdetés
Hirdetés

“Arra biztatjuk az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak itthon és szavazzanak az RMDSZ-re. De nem is lehet, és nem is szoktak másként tenni” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette, a kettős állampolgárság intézménye már a 2014-es EP-választáson vizsgázott, és kiállta a próbát.

Korábban a Traian Băsescu volt elnök által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke Eugen Tomac szólította fel a román kormányt, hogy akadályozza meg az erdélyi magyarok kettős szavazását. Az ellenzéki pártvezér tudni vélte, hogy a mintegy félmillió magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyar – a Romániában leadott szavazata után – a magyarországi pártlistákra is voksol a romániai magyar külképviseleteken, vagy akár úgy, hogy május 26-án “átszállítják” őket e célból Magyarországra.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 4., 21:22
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Az RMDSZ-nek semmi köze az erdélyi magyarsághoz mert , bukarestben a románok tüze mellet melegednek, és ha már a szavazásnál tartunk akkor például én szavaztam a polgármesteri választásoknál az RMDSZ egyik tagjára aki most 8 éve a faluban polgármester, nincsenek járható utak , a vizhálozat az már több mint 70 éves (rozsdás fele..) , és a kanalizálás-ról ne is beszéljünk mert kint van az udvaron a WC-je a falu javának.. akkor kérdem én az én szavaztomat megérdemli az RMDSZ?.