Felhívás!

Kelemen Hunor: sokkal több egyeztetésre van szükség a kormánykoalícióban

Kelemen Hunor: sokkal több egyeztetésre van szükség a kormánykoalícióban Románia

Sokkal több egyeztetésre van szükség a hárompárti kormánykoalícióban, hogy meg lehessen akadályozni a mostanihoz hasonló konfliktusok újratermelését – mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a magyar közmédiának nyilatkozva, miután előző este eredménytelenül zárult a koalíciós pártok vezetőinek első válságtanácskozása.

Kelemen Hunor úgy értékelte: a bizalom megerősítése “nem lesz egyszerű mutatvány”, de a jobbközép kormánykoalíciónak nincs alternatívája, azt pedig kizárta, hogy alig négy hónap után miniszterelnököt cseréljenek: ebbe az RMDSZ sem fog belemenni, és a – Florin Cîțu miniszterelnököt jelölő – Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem engedheti meg magának.

Az RMDSZ elnöke szerint elfogadhatatlan felelőtlenség lenne teljes politikai, kormányzati válságba lökni az országot egy miniszterért, a jelenlegi helyzetben tehát “az USR PLUS-nak kell abból a sarokból visszajönnie, ahova saját magát beszorította, kezét-lábát megkötve”, ugyanakkor a koalíció mindennapi működésében olyan kormányzati és parlamenti egyeztetési mechanizmusokat kell bevezetni, amelyek megelőzik a hasonló konfliktusokat.

Kelemen Hunor leszögezte: nem lehet megkérdőjelezni a miniszterelnöknek azt a jogát, hogy minisztert cseréljen, amennyiben nem tud együtt dolgozni egy miniszterrel, de Cîțunak is el kell fogadnia, hogy a koalíciós vezetőkkel egyeztetnie kell. Meg kell teremteni a feltételét annak, hogy egy miniszter visszalépjen, nem feltétlenül kell leváltani, amennyiben megszűnik a bizalom köztük. Ehhez nem kell a koalíciós megállapodást módosítani, “legfeljebb hozzátenni” – utalt a körvonalazódó kompromisszumra az RMDSZ elnöke.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 20., 15:48
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Nem egyeztetesre , hanem egyetertesre lenne szukseg! 4-5 eve intenziven megy a marakodas a koncert , az orszag vezetese mellekesse valt.Intezkedunk , nyilatkozunk egy keveset aztan elvonulunk veszekedni.