Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: nincs patthelyzet a koalícióban a SIIJ felszámolása kapcsán

Kelemen Hunor: nincs patthelyzet a koalícióban a SIIJ felszámolása kapcsán Románia

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott szerdán, hogy nincs patthelyzet a koalíción belül az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolásának kérdésében, és hogy várja a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását.

Hirdetés
Hirdetés

„Semmiféle patthelyzetet nem látok. (…) Egy olyan módosításról beszélek, amely azt mondja, hogy a bírákkal kapcsolatos vizsgálatokat egy már meglévő részleg fogja végezni, tehát semmit nem számolnak fel és semmit nem hoznak létre. Van egy már létező részleg a legfőbb ügyészségen belül, a büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg. A mi javaslatunk az, hogy ne ismételjük meg a múlt hibáit, ne kövessünk el újabb hibát, ne hozzunk létre másik részleget, az elöljárókat ez a részleg fogja vizsgálni” – mondta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy a módosításról a jogi bizottságnak is véleményt kell megfogalmaznia.

„Ha átmegy a jogi bizottságon, a szenátus plénumának kell szavaznia róla. Ha nem megy át, akkor a kormány variánsát fogjuk támogatni” – tette hozzá.

Kelemen Hunor nyomatékosította, a koalícióban nincs semmiféle törés. „A SIIJ felszámolását támogatjuk, és azt kértük, hogy mielőbb hívják össze a szenátust. (…) Nekem nincs semmiféle nézeteltérésem se az igazságügyi miniszterrel, se mással, én azt akarom, hogy jövő héten számoljuk fel a speciális ügyészi részleget” – fogalmazott az RMDSZ vezetője, aki szerint el kell kerülni azt, hogy megismétlődjenek a múltban elkövetett hibák.

Kelemen ezzel arra reagált, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszter kijelentette a koalíció szerdai megbeszélését követően, hogy a koalíció nagyon jól működik, kivéve az igazságügy területén, és az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot.

„A koalíció rendkívül jól működik, kivéve az igazságügy területén. Az igazságügy terén a PNL-nek és az USR PLUS-nak ugyanaz a véleményünk azzal kapcsolatban, hogy jövő héten rendkívüli ülésszakot kellene összehívnunk az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményekkel foglalkozó speciális ügyészi osztály (SIIJ) felszámolására és a hatáskörök átalakítására, ahogy azt a Velencei Bizottság is kéri és ahogy azt a kormány terve is előírja. Az RMDSZ-nek azonban más a véleménye. Teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy az RMDSZ nem tartja tiszteletben a kormányprogramot, és valahogy be akarja csapni a választókat, olyan értelemben, hogy úgy teszünk, mintha felszámolnánk a SIIJ-t, de valójában újra létrehozzuk azt a legfőbb ügyészség keretében” – mondta Stelian Ion.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, a Velencei Bizottság véleménye alapján a SIIJ-t fel kell számolni, az ügyészeknek pedig a SIIJ létrehozása előtti hatáskörüket kell visszaadni, nem pedig átadni a SIIJ összes ügyiratcsomóját egy másik szervnek.

„Elfogadhatatlan, hogy beiktassunk egy módosítást, amely azzal a kockázattal jár, hogy más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ. Ezt javasolják az RMDSZ-es kollégák. Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki a miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük