Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: Nem időszerű egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi rendelet

Kelemen Hunor: Nem időszerű egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi rendelet Románia

Nem időszerű jelen pillanatban egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi rendelet elfogadása – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, az amnesztia és a közkegyelem a büntetőjog része, de az ilyen döntéseket törvénybe kell foglalni.

“1989 után két-három alkalommal is hirdettek amnesztiát és közkegyelmet, de mindig törvénnyel. (…) Úgy érzem, távol állunk még attól, hogy a társadalom toleráljon egy ilyen sürgősségi rendeletet” – tette hozzá Kelemen.

Hirdetés
Hirdetés

“Nem értem az ilyen váratlan mozgásokat”

Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett sürgősségi kormányrendelet nem szolgálja a román gazdaság javát, az ilyen “váratlan mozgások” az adó- és pénzügyi kiszámíthatóság és stabilitás hiányára utalnak – véli Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerdán úgy nyilatkozott, nem látta még a vitatott sürgősségirendelet-tervezetet, de a tőzsdei reakciók aggasztóak, és arra utalnak, hogy a kilátásba helyezett intézkedésekről az érintett gazdasági szereplőkkel való előzetes egyeztetés nélkül döntöttek. “Nem hiszem, hogy jót tesznek a román gazdaságnak az ilyen rendkívül váratlan mozgások, mert a kiszámíthatóság, adó- és pénzügyi stabilitás hiányára utalnak” – fogalmazott.

Kelemen szerint az üzletemberek, gazdasági elemzők részéről egyaránt olyan jelzések érkeznek, miszerint “a javaslat átgondolatlan, komoly elemzés nélkül készült”, ezért a kormánynak mindenképpen magyarázattal kell szolgálnia a tervezett intézkedésekről.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük