Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: bajban lennénk, ha választási szövetséget kötöttünk volna az MPP-vel

Kelemen Hunor: bajban lennénk, ha választási szövetséget kötöttünk volna az MPP-vel Románia

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ma bajban lenne, ha választási szövetséget kötött volna a Magyar Polgári Párttal (MPP).

Az RMDSZ elnöke a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati, nagyváradi ülésén tartott politikai tájékoztatójában beszélt erről. Megemlítette, hogy a Központi Választási Iroda azért nem jegyezte be két ellenzéki párt szövetségét, mert a pártok országos regiszterében nem azok a személyek szerepelnek a pártok elnökeiként, akik ma vezetik ezeket az alakulatokat.

Kelemen Hunor kijelentette: a pártok regiszterében még mindig Szász Jenő szerepel az MPP elnökeként, és ha az RMDSZ választási szövetséget hozott volna létre az MPP-vel, ki lehetne dobni azokat a támogató aláírásokat, amelyeket a koalíciós lista választási részvételének támogatására gyűjtöttek volna. Az RMDSZ elnöke szerint 150 ezer összegyűjtött aláírás veszett volna kárba. Hozzátette: a magyar ügyet jó lelkiismerettel lehet úgy szolgálni, hogy az RMDSZ EP-jelöltlistáját támogatja valaki.

Politikai tájékoztatójában az RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy az erdélyi magyarság egy állomáson van, amelyiken áthalad május 26-án az EP vonata. Kijelentette: fel lehet ülni rá, vagy ott lehet maradni az állomáson, de a vonat május 26-án elmegy, és ha az erdélyi magyarság képviselői nincsenek rajta, a közösség nem tud beleszólni az EU ügyeibe, és nem tudja képviselni például azt, hogy foglalkozzon az EU az őshonos kisebbségek ügyével. Azt kérte, hogy a testület támogassa azt a jelöltlistát, amelynek a két első helyére egy héttel ezelőtt a Szövetségi Állandó Tanács Winkler Gyulát és Vincze Lorántot állította.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor üdvözölte, hogy az EU bírósága elhárította az akadályokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése útjából. Kijelentette: ezután következik a feladat neheze, az egymillió európai aláírás összegyűjtése. Megjegyezte: az RMDSZ megtette ezt már egyszer a Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatására, és most is kész segíteni, a következő egymillió összegyűjtésében.

Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az Európai Néppárt nem fog szavazni március 20-án a Fidesz kizárásáról, a feleknek sikerül addig megállapodni. Kontraproduktívnak tartotta, hogy az EU legnagyobb pártcsaládja az EP választások előtt megosztottságot mutat. Hozzátette: ha lesz szavazás, az RMDSZ a kizárás ellen szavaz.

Kelemen Hunor román belpolitikai kérdésekről is kifejtette a véleményét. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy Romániának március közepén még mindig nincsen költségvetése. Hozzátette: ezért a felelősség a koalíciót terheli. Elmondta: az RMDSZ támogatja a Tudorel Toader román igazságügy-miniszter elleni egyszerű parlamenti indítványt, de azt sem tartotta kizártnak, hogy a miniszter még a jövő heti parlamenti szavazás előtt lemond a tisztségéről.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 10., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Marakodunk, közben az Irealitatea tv csatornán jelenleg is mocskolnak minket trágár módon! 30 év alatt sem ért el annyit az Udmr,h meggátólják a megalázást! Ja majd december körül 1 percre elszürkülnek, vagy fizetnek 10.000 lejt, de addig röhögnek minket! Addig ők a dákók😂, rómaiak, mi meg a tolvaj lóháton érkező hunok!

 • User
  Dátum: 2019. március 11., 7:23
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Az aláírás gyűjtésnek egyetlen szerepe van ,felmérni a szavazó tábort ,ha látják van elég támogató akkor majd szoba se állnak a más pártokkal ha pedig szükség lesz még támogatásra nagylelküen befogadják az MPP az EEMT stb.