Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor a Fidesz felfüggesztéséről: ez a legjobb megoldás, mert megmarad az EPP egysége

Kelemen Hunor a Fidesz felfüggesztéséről: ez a legjobb megoldás, mert megmarad az EPP egysége Románia

A jelenlegi helyzetben a Fidesz önfelfüggesztése az Európai Néppártból (EPP) a legjobb megoldás, mivel így megmarad az EPP egysége; egy szakadás öngyilkos gesztus lenne most, választási kampány idején, nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek.

„Hosszú, komoly, becsületes, nagyon korrekt vita volt, amely eredményeként kompromisszumos megoldás született, éspedig, mint ismeretes, a Fidesz felfüggesztette önmagát (…) Én úgy gondolom, hogy jelen pillanatban ez volt a legmegfelelőbb megoldás, mivel így megmarad az EPP egysége, mert máskülönben komoly szakadás következett volna be. Választási kampányban, az EP-választások előtt öngyilkos gesztus lett volna szétszakítani a Néppártot. Felszólalásomban pont ezt mondtam: mit fognak mondani holnap azok, akik veszítettek, és mit fognak mondani azok, akik győztek, ha a Fidesz kizárására szavazunk? De főként, mit fogunk mondani mi holnaptól kezdve a választóinknak, hogy vezetni akarjuk az Európai Uniót, Bizottságot, Parlamentet, de nem vagyunk képesek egy vitát családon belül megoldani?” – nyilatkozta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, meg kell vitatni jól ezt az ügyet, de az EP-választások után.

Hirdetés
Hirdetés

Elmondta, létrejön egy háromtagú értékelő bizottság, melyet Herman van Rompuy vezet, ez megvizsgálja a tényállást, addig a Fidesz felfüggeszti az EPP-tagsággal járó jogait. „‘Remélem, hogy az EP-választások után, legkésőbb a zágrábi kongresszusig tisztázni lehet mindent, és a Fidesz visszatér az EPP-be, annak teljes jogú tagjaként. Mert az EPP-nek szüksége van a Fideszre, a Fidesznek az EPP-re, és mi mindannyian meg akarjuk nyerni a választásokat” – mutatott rá Kelemen.

„Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni” – foglal ugyanakkor állást Kelemen az RMDSZ AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében is.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése szerda este elfogadta a javaslatot, amely szerint vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a párt önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a szövetségben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 21., 21:51
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A FIDESZ önmagának rúgott gólt ezzel a visszakozással.Most nem rúgták ki őket mert választáson szükség van rájuk,majd választások után páros lábbal fogják kirúgni őket.A jó öreg Kelemen … itt sem hazudtolja meg önmagát, mindig a rosszat választjuk pedig a rossz az rossz függetlenül nagyságától.Na de hogyan is állna ki egyenes gerinccel?
    Nem beszélve Weberről is, aki Merkelné tanítványa.Mocskolja magyarokat, fenyeget, kioktat,hülyeség ilyeneket támogatni