Felhívás!

Kelemen: az RMDSZ jelen lesz a teremben, de nem szavaz a bizalmatlansági indítványról

Kelemen: az RMDSZ jelen lesz a teremben, de nem szavaz a bizalmatlansági indítványról Románia

Az RMDSZ törvényhozói nem vesznek részt a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson – jelentette be hétfőn Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök azt mondta, a RMDSZ-es képviselők és szenátorok jelen lesznek a teremben, de nem voksolnak.

Az RMDSZ elnöke a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott: az RMDSZ elégedetlen a Ludovic Orban vezette kormánnyal, amely megérdemelné, hogy leváltsák, de a magyar szövetség távol akarja tartani magát a PNL és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti hatalmi harctól, és nem akar segédkezet nyújtani ahhoz, hogy a PNL áldozati szerepben tetszeleghessen.

“Április óta a múlt hétig a PSD és a PNL sok esetben nagyon közel állt egymáshoz. Amikor például – hogy egy kortársat idézzek – valaki Erdély elrablásának kreténségével áll elő, akkor nagyon gyorsak, azonnal szavaznak, többséget alakítanak. Persze, nagyon ravasz módon próbálnak minket bevonni ebbe a háborúba, de ma hagynunk kell őket, hogy nélkülünk boldoguljanak a bizalmatlansági indítványukkal” – mondta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a román pártok az RMDSZ több törvénytervezetét elutasították, miután Klaus Iohannis államfő azzal támadta szociáldemokrata ellenfeleit, hogy kiárusítja Erdélyt a magyaroknak.

A “kreténség” minősítés Iohannistól származik, aki 2014-ben, államfővé választása előtt így ostorozta azokat a politikusokat, akik Erdély elszakításával riogatva próbáltak szavazatokat szerezni.

A műsorvezető kérdésére, hogy az RMDSZ a későbbi (választások utáni) együttműködés reményében segíti-e a PNL-t távolmaradásával, Kelemen Hunor elmondta, hogy nemcsak a miniszterelnökkel, hanem minden fontos politikai szereplővel tárgyal. Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett “senki sem elégedett” a PNL-kormánnyal, amely szerinte fejetlenül kapkod, káoszt idézett elő az országban, mert valójában nem is akart kormányozni, tavaly abban a reményben vállalkozott a kormányzásra, hogy sikerül előrehozott választásokat előidéznie.

Kelemen Hunor úgy vélte: a PNL mindenképpen kormányon marad az év végi parlamenti választásokig, de ha a bizalmatlansági indítvány megszavazása miatt csak korlátozott, ügyvivői hatásköre marad, akkor minden kudarcáért, a járványhelyzet romlásáért, a halottak növekvő számáért, a gazdasági csődért azokat teheti felelőssé, akik megszavazták a kormánybuktatást.

“Nehezen tudnánk mi ezt az esélyt megadni a kormánypártnak, ezért inkább távol maradunk a voksolástól” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Egy órára felfüggesztették kedden a parlament két házának együttes ülését, amelyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt kell megvitatniuk a törvényhozóknak, majd szavazniuk kell róla. Az ülés munkálatait végül 15 óra 30 perckor kezdik el, és névsorolvasással ellenőrzik majd a részvételt – jelentette be Florin Roman nemzeti liberális párti képviselő a frakcióvezetők közös döntését.

14 órakor, amikor Marcel Ciolacu az eredeti programnak megfelelően megnyitotta az ülést, 170-en voltak a teremben. Ahhoz, hogy döntőképes legyen a testület, legalább 233 törvényhozó jelenlétére van szükség.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások