Felhívás!

Kedvezően véleményezte az alsóház jogi bizottsága a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

Kedvezően véleményezte az alsóház jogi bizottsága a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet Románia

Módosításokkal fogadta el csütörtökön a képviselőház jogi bizottsága az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) megszüntetéséről szóló tervezetet.

A javaslatot a testület 17 tagja támogatta, 11-en ellene szavaztak.

A tervezet értelmében a törvény életbe lépésének napjától a SIIJ megszűnik.

A testület által elfogadott egyik módosító javaslat szerint a bírákat és ügyészeket kizárólag a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói, illetve ügyészi részlegének hozzájárulásával lehet őrizetbe venni, előzetes letartóztásba vagy házi őrizetbe helyezni.

A bírák és ügyészek elleni vádemeléshez szintén a CSM hozzájárulására van szükség. Tettenérés esetén az ügyészeket és bírákat a törvénynek megfelelően őrizetbe lehet venni, erről azonban haladéktalanul tájékoztatni kell CSM illetékes részlegét.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott módosító javaslatokat elvetette a szakbizottság.

A SIIJ felszámolását előíró tervezet most a képviselőház plénuma elé kerül, amely első házként tárgyalja a javaslatot.

A PSD megtámadja az alkotmánybíróságon a SIIJ megszüntetéséről szóló tervezetet

A szociáldemokraták meg fogják támadni az alkotmánybíróságon az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges visszaéléseket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) megszüntetéséről szóló tervezetet, mivel véleményük szerint az alsóház jogi bizottságában elfogadott egyik módosító javaslat szembemegy az alaptörvényben foglaltakkal.

Ezt Marcel Ciolacu PSD-elnök jelentette be csütörtökön, a párt székhelyén tartott sajtótájékoztatón, miután a képviselőház szakbizottsága módosításokkal elfogadta a SIIJ felszámolását célzó tervezetet.

“Fenntartjuk álláspontunkat: megtámadjuk az alkotmánybíróságon ezt a tervezetet, módosító javaslattal vagy anélkül” – szögezte le Ciolacu, és hozzátette, véleménye szerint az egyik módosító javaslat alkotmányba ütközik.

A jogi bizottság által elfogadott egyik módosító javaslat szerint a bírákat és ügyészeket kizárólag a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói, illetve ügyészi részlegének hozzájárulásával lehet őrizetbe venni, előzetes letartóztásba vagy házi őrizetbe helyezni. A bírák és ügyészek elleni vádemeléshez szintén a CSM hozzájárulására van szükség.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.