Felhívás!

Junckerrel és Timmermansszal találkozott Brüsszelben Viorica Dăncilă

Junckerrel és Timmermansszal találkozott Brüsszelben Viorica Dăncilă Románia

Az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel, valamint Frans Timmermans alelnökkel találkozott kedden Brüsszelben Viorica Dăncilă román kormányfő.

A kormány tájékoztatása szerint az EB elnöke és alelnöke üdvözölte a miniszterelnök ‘európai hozzáállását’ és a román kormány támogató magatartását az európai projekttel szemben.

A megbeszélések során szó esett az európai parlamenti választások eredményeiről is.

Juncker ugyanakkor köszönetet mondott Viorica Dăncilă miniszterelnöknek azért a kiváló tevékenységért, amelyet Románia eddig az EU Tanácsának soros elnökeként végzett, lezárva több mint száz iratcsomót, többek közt az Európai Határ- és Parti Őrségre, az Európai Munkaügyi Hatóságra és a Copyright-irányelvre vonatkozó feladatokat. Ugyanezt a hozzáállást várják el a soros EU-elnöktől a többévi pénzügyi kerettel és a 2019-2024-es stratégiai ütemtervvel kapcsolatosan is, tette hozzá az EB elnöke a kabinet közleménye szerint.

Az EB két vezetője ugyanakkor üdvözölte a román kormánynak azt a döntését, hogy nem folytatják az ellenérzéseket kiváltó módosításokat az igazságszolgáltatási rendszer terén, és ismét párbeszédbe kezdenek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus kapcsán, hogy előrelépések történjenek az igazságügyi reform és korrupcióellenes harc útján – derül ki a közleményből.

Dăncilă újrakezdené a tárgyalásokat az MCV-ről

Szándékunkban áll újrakezdeni a tárgyalást a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (MCV) – jelentette ki kedd este Brüsszelben Viorica Dăncilă miniszterelnök, miután találkozott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság (EB) első alelnökével.

A kormányfő tárgyalt az EP vezetőivel a jelenlegi romániai helyzetről.

“Megismételtem (…), hogy nem lesznek az igazságszolgáltatásra vonatkozó sürgősségi rendeletek, hogy ez az igazságügyi téma számunkra már nem létezik, hogy valóban azt szeretnénk, hogy az igazságszolgáltatás független legyen, hogy jogállam legyen, és ugyanakkor tiszteletben legyenek tartva a polgárok jogai és szabadságai. Elmondtam, hogy együtt akarunk dolgozni az Európai Bizottsággal, hogy megbeszéléseket szeretnénk folytatni a jövőbeli európai biztosról, és különösen arról, hogy milyen portfóliója lesz ennek a leendő Európai Bizottságban. Szándékunkban van pontról pontra újrakezdeni a tárgyalást a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról, mert tudjuk, hogy vannak olyan pontok az MCV-ben, amelyeket meg kell vitatni, amelyeket látunk, hogy hogyan tudunk megvalósítani, de vannak olyan pontok is, amelyeket nem tudunk megvalósítani, mert ellentmondanak a román alkotmánynak. Nagyon pontos, technikai megbeszélést fogunk folytatni, hogy gyorsan haladjunk a mechanizmus megszüntetése felé” -nyilatkozta a miniszterelnök az Antena 3 hírtelevíziónak.

Dăncilă elmondta: Timmermans nem emlegette az alapszerződés 7. pontját.

“Frans Timmermans semmiféle fenyegetést nem fogalmazott meg Románia tekintetében. A dolgok megváltoztak, vissza kell térnünk a normális kerékvágásba, nyílt és konstruktív párbeszédet kell folytatnunk Románia álláspontjának védelmében anélkül, hogy szembekerüljünk az európai elvekkel. Úgy gondolom, hogy megtarthatjuk ezt az egyensúlyt, és úgy gondolom, hogy a következő időszakban folytatjuk a párbeszédet az Európai Bizottsággal és az európai szocialistákkal is” – tette hozzá a kormányfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.