Felhívás!

Jövő héten lesz látható a hétvégi lazítás hatása, az orvosok az esetszám növekedésére számítanak

Jövő héten lesz látható a hétvégi lazítás hatása, az orvosok az esetszám növekedésére számítanak Románia

Körülbelül hét nap múlva lesz látható a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések lazításának hatása – nyilatkozta Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke a Digi24 hírtelevíziónak.

A professzor véleménye szerint a zsúfoltságot egy fajta eufória okozta, amely azonban vasárnap délután már nem volt látható.

“Azt hiszem, hogy egy eufória érzés volt, és a köztereken tapasztalható zsúfoltság mostanra elmúlt. Tegnap délután már nem volt olyan zsúfoltság a parkokban, mint az első két napban. Valószínűleg a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba, és az emberek megpróbálják majd betartani a szabályokat. Fontos, hogy mindenki tudatosítsa: ezek az intézkedések a védelmünket szolgálják. Jövő héten majd meglátjuk, hogy egy országos szintű probléma volt-e, vagy csak egyes helyeken gyűltek össze az emberek. Ha az utóbbi történt, akkor annak nem lesz nagy hatása országos szinten” – mondta Rafila.

Az orvosok ugyanakkor a fertőzések második hullámára számítanak jövő héten a korlátozások lazítása miatt, ugyanis sokan nem értették meg, hogy továbbra is be kell tartani a vírus terjedését lassító intézkedéseket.

“A szabályok lazítása miatt fenn áll annak a kockázata, hogy az emberek nem fogják betartani teljes mértékben a javaslatokat, akkor pedig az esetszám növekedni fog. Ez történt olyan országokban is, ahol jóval fegyelmezettebbek az emberek, mint Németország, vagy Dél-Korea. Emiatt mi is az esetek számának növekedésére számítunk, és sajnos a súlyos esetek is megszaporodhatnak. Főleg, hogy az utóbbi egy-két napban az emberek mintha elfelejtették volna, hogy pandémia van, és, hogy a harc még nem ért véget. Én ezért intettem felelősségteljes viselkedésre az embereket, hogy ne legyen túl késő. A most hozott intézkedések hatása csupán egy-két hét múlva fog meglátszani. Ez egy késleltetett bomba” – véli Virgil Musta, a temesvári kórház fertőző osztályának vezetője.

A szakember szerint a legnagyobb veszélyt a kórházak esetleges túlterhelése jelenti.

“Bízom benne, hogy a páciensek számának növekedése nem fogja meghaladni a kórházi kapacitást. Láthattuk, hogy az elmúlt héten enyhe csökkenést mutatott az új esetek száma, ami lehetővé teszi, hogy a kórházak kezelni tudják a koronavírusos betegeket. Amennyiben az esetszám növekedni fog, az új betegeket is kórházba kell utalni, és fenn áll a veszély, hogy túlterheltté váljon az ellátórendszer. Nagyon valószínű, hogy az esetek száma meg fogja haladni a 20 ezret. A lényeg, hogy ez hosszabb idő alatt történjen, ne ugorjon meg hirtelen az esetszám” – tette hozzá.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter vasárnap azt nyilatkozta, hogy Romániában egyelőre még nem ért véget a fertőzések első hulláma, és a hatóságok 20 ezer esetre számítanak a hullám végére, amennyiben az emberek berartják a szabályokat. További lazítások június 1-je után következhetnek, de csak akkor, ha a lakosság betartja a társadalmi távolságtartás szabályait, és a megbetegedések száma továbbra is csökkenni fog.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az esetszám bármikor növekedésnek indulhat, mivel a hatóságok már nem teszik kötelezővé a hatósági karantént a külföldről hazatérők számára, csupán az otthoni elkülönítést, így a polgárok felelős viselkedésétől függ a helyzet további alakulása. “Abban az esetben, ha nem tartják be a szabályokat, újraindulhat a közösségi terjedés” – mondta Tătaru a Digi24 műsorában.

A miniszter hozzátette, elértük az első hullám csúcsát, napról napra csökken az aktív esetek száma, de csak akkor mondhatjuk, hogy túl vagyunk az első hullámon, ha ez a tendencia továbbra is fennmarad.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.