Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jövő héten fogadja el a kormány az üzemanyagár-kompenzáció meghosszabbítását

Jövő héten fogadja el a kormány az üzemanyagár-kompenzáció meghosszabbítását Románia

Nicolae Ciucă a szerdai kormányülés elején felkérte az energiaügyi minisztériumot és a pénzügyi tárcát, hogy dolgozza ki az üzemanyagok drágulásának kompenzálásáról szóló jogszabályt, amit a következő ülésén hagyna jóvá a kormány.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az intézkedést több elemzés előzte meg, és a koalíció legutóbbi ülésén is megvitatták. Közlése szerint az üzemanyagok áremelkedésének kompenzálásáról szóló jogszabályt a jövő heti ülésén fogadja el a kormány. 

Megvitatják a tűzifával fűtő háztartások támogatását is

Ciucă ugyanakkor bejelentette, hogy a koalíció döntése szerint szeptember végére elkészül a jogszabálytervezet a tűzifával fűtő lakosságot támogató intézkedésekről.

A miniszterelnök emlékeztetett a koalíciónak arra a döntésére is, miszerint az energiahatékonyság növelése érdekében a környezetvédelmi tárcának javaslatot kell tennie egy olyan intézkedésre, amely támogatja a lakosság áttérését a hagyományos izzókról a LED-es izzókra. Emellett a kormányzati intézmények energiapazarlásának csökkentését elősegítő intézkedéseket is javasolnia kell.

A környezetvédelmi minisztérium szeptember 15-én jelentette be, hogy jogszabálytervezetet dolgoz ki a tűzifa és a faalapú tüzelőanyagok árának hat hónapra szóló korlátozásáról.

Stratégiát fogadnak el a körforgásos gazdaságra való áttérésről

Szerdai ülésén elfogadja a kormány a körforgásos gazdaságról szóló országos stratégiát – jelentette be a kabinet ülése elején a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă közlése szerint a Románia fenntartható fejlődéséhez hozzájáruló kormányhatározat a hulladékok begyűjtését és újrahasznosítását célozza, és a kidolgozásában több minisztérium is részt vett.

Az elfogadás előtt álló dokumentum szerint az elmúlt évtizedben történt gazdasági előrelépések ellenére “Románia gazdasági növekedése nem függetleníthető’ a hulladéktermeléstől, a hazai hulladékgazdálkodás jelentős lemaradásban van, mert továbbra is jobbára a hulladéktárolásban merül ki.

A stratégia szerint 14 gazdasági ágazat tehető körforgásossá, a legnagyobb a potenciál a mezőgazdaságban és az erdészetben, az autóiparban, az építőiparban, a fogyasztási cikkek előállításában. A körforgásos gazdaságra való áttérést pedig úgy kell megvalósítani, hogy az ne befolyásolja a minőséget, a termelékenységet, a versenyképességet és a teljesítményt.

A dokumentum előírja a körforgásos gazdaságra való áttérést irányító kormányzati struktúra létrehozását, amely meghatározza majd az érintett intézmények szerepét és feladatait. 

A parlament novemberben vitatja meg a 2023-as költségvetés tervezetet

Ciucă közölte, a pénzügyminisztérium október 20-áig kidolgozza a 2023-as állami költségvetés tervezetét, hogy a parlamentnek lehetősége legyen november folyamán megvitatni a jogszabályt.

A miniszterelnök közlése szerint a kormány várhatóan október 27-éig jóváhagyja a büdzsé tervezetét, amely így novemberben a parlament elé kerülhet.

Ciucă elondta: a költségvetés tervezetének lehetővé kell tennie a beruházások folytatását, az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő programok megvalósítását, a költségvetési deficit és az infláció kezelését, a fizetések és a nyugdíjak emelését és a kiszolgáltatott helyzetben lévők védelmét célzó intézkedések finanszírozását. 

(forrás: Agerpres, fotó: Veres Nándor)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.