Felhívás!

Jóváhagyták a veszélyhelyzet újabb 30 nappal való meghosszabbítását

Jóváhagyták a veszélyhelyzet újabb 30 nappal való meghosszabbítását Románia

Jóváhagyta csütörtök esti ülésén a kormány a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbításáról szóló határozatot.

A határozat, az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) javaslatára, november 14-étől kezdődően további 30 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet.

A kormányülésen Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője elmondta: a korlátozó intézkedések megegyeznek a jelenleg érvényben lévőkkel, újakat nem vezetnek be.

A DSU vezetője közölte: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat a december 6-án esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatos szabályozásra is kitér.

Ludovic Orban minisztereln0k kijelentette, az elmúlt két hétben robbanásszerű növekedésnek indult az új koronavírusos megbetegedések száma, az utóbbi napok adatai alapján azonban úgy tűnik, hogy sikerült megállítani ezt a növekedési ütemet.

“Az elmúlt öt napban végzett tesztelések eredményei alapján úgy tűnik, sikerült megállítani ezt a növekedést, kicsúcsosodni látszik az esetszám, de még nem jelenthetjük ki, hogy laposodik a görbe. Célunk a járványgörbe laposítása, ezért döntöttünk a további korlátozó intézkedések bevezetése mellett” – mondta Ludovic Orban.

Hozzátette, maximális figyelemmel követik a szigorítások hatékonyságát.

Frissítették a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét

Aktualizálta csütörtökön a CNSU a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét. Magyarország is szerepel a listán.

Az úgynevezett sárga zónás államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A CNSU határozata értelmében a következő országok szerepelnek a november 13-ától érvényes jegyzéken: Andorra, Francia Polinézia, Csehország, Luxemburg, Belgium, Svájc, Liechtenstein, Szlovénia, Örményország, Franciaország, Montenegró, Ausztria, Lengyelország, Grúzia, Horvátország, Hollandia, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, San Marino, Észak-Macedónia, Guam, Spanyolország, Portugália, Szlovákia, Jordánia, Magyarország, Monaco, Bulgária, Litvánia, Dánia (itt kimutatták a SARS-CoV-2 vírus egy újabb mutációját).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.