Felhívás!

Jóváhagyták a koronavírusból felgyógyult páciensek orvosi rehabilitációját célzó protokollt

Jóváhagyták a koronavírusból felgyógyult páciensek orvosi rehabilitációját célzó protokollt Románia

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter aláírta pénteken a COVID-19 utáni fizikoterápiás és rehabilitációs protokollt jóváhagyó rendeletet, amelynek célja az új koronavírussal fertőzött betegek fizikai állapotának javítása és a minőségi élethez való visszatérési képességük növelése.

“A koronavírus-fertőzés súlyos formáin áteső pácienseknek szükségük van rehabilitációs kezelésekre. A COVID-19 olyan betegség, amely többszörös szervkárosodást idézhet elő, légzőszervi, mozgásszervi, érrendszeri és neurológiai következményekkel is járhat” – idézi a szaktárca pénteken kiadott közleménye a minisztert.

A dokumentum rámutat, hogy a szövődmények hosszú távúak is lehetnek, így kihatnak a covidból felgyógyult személyek életminőségére. Az orvosi rehabilitáció hozzá fogja segíteni őket ahhoz, hogy minél előbb visszatérhessenek normális életükhöz, visszakapják munkaképességüket.

Az egészségügyi miniszter jóváhagyta azt a rendeletet is, amely a legújabb orvosi kutatások eredményeit, illetve az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásait figyelembe véve aktualizálja a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött páciensek kezelésére vonatkozó orvosi protokollt. A dokumentumba belefoglaltak egy új fejezetet is, amely a fertőzött betegeket otthon kezelő háziorvosoknak fogalmaz meg javaslatokat.

Mindkét protokollt az egészségügyi minisztérium szakbizottságai dolgozták ki, az ezeket jóváhagyó miniszteri rendeletek pénteken megjelennek a Hivatalos Közlönyben – tájékoztat közleményében a tárca.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 24., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Rehabilitációs protokoll. Nahát. Ha valaki saját elképzelése szerint állna lábra, az nem járja. Tudományosan kell felépülnie. Mihaila miniszter majd megmondja hogyan. Gyógyulni sem szabad akárhogy, nono. Csak miniszteri rendeletre, szigorú előírások alapján. Írtak egyszer egy képzeletbeli országról, ahol afölött tört ki sokáig tartó háborús konfliktus, hogy a lágytojást melyik felén szabad feltörni. Lassan nem csak képzeletben lesz ilyen. Hozhatnak nálunk is hasonló miniszteri rendeletet. Protokoll fogja előírni, hogyan együk a lágytojást. Vagy a spenótot, spárgát, makarónit. A kormány dolgozik. Éljen Liliput.

 • User
  Dátum: 2021. április 27., 17:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nyilván csak a túlélőket lehet tovább terelni, mert védőszerelékben egymáshoz kell érniük, legalább egyszer hetente. Mielőtt hülyéskedtek, jobban tennétek, ha gondolkoznátok, bár egy keveset.