Felhívás!

Jóváhagyta a PNL a Cîţu-kabinet minisztereinek névsorát és a kormányprogramot

Jóváhagyta a PNL a Cîţu-kabinet minisztereinek névsorát és a kormányprogramot Románia

Egyöntetűen jóváhagyta pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága a Cîţu-kormány miniszterjelöltjeinek névsorát. Az egyetlen módosítás az Orban-kormányhoz képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu helyett.

Cîțu közölte, még a pénteki nap folyamán elküldik a parlamentnek a kormánynévsort és a kormányprogramot.

A kijelölt miniszterelnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, az egyetlen módosítás az Orban-kormányhoz képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át.

Cîţu azt mondta, a Nemzeti Liberális Párt ki fog jelölni egy tárgyalócsoportot, amely egyeztetéseket kezdeményez a többi párt képviselőivel a parlamenti többség kialakítása érdekében. A csoport tagja lesz majd a kijelölt kormányfő, a PNL elnöke, Ludovic Orban, a párt parlamenti frakcióinak vezetői és a PNL első alelnökei.

A kijelölt miniszterelnök szerint már jövő hét elején elkezdik a tárgyalásokat.

“Remélem, a Szociáldemokrata Párt nem fogja ezúttal is húzni az időt, és mielőbb sor kerülhet a miniszterjelöltek meghallgatására, majd a kormány beiktatásáról szóló szavazásra. (…) Nehéz meggyőzni a PSD-t, de meg fogjuk próbálni” – fogalmazott.

Cîţu rámutatott, a korábbi kormányprogramot kiegészítették a Román Vasúttársaság áruszállító részlegét érintő intézkedésekkel, az egészségüggyel kapcsolatos fejezetbe pedig belefoglalták a koronavírus romániai megjelenése indokolta teendőket. A téma kapcsán kifejtette, a jövő heti kormányülésen határozatot fogadnak majd el az egészségügyi minisztériumnak kiutalt alapok kiegészítéséről, az ehhez szükséges pénzt a kormány tartalékalapjából veszik majd el.

Ludovic Orban pártelnök azt mondta, a tárgyalóbizottság azzal a céllal kezdi el az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, hogy többséget alakítson maga köré. “Az, hogy lesznek-e előre hozott parlamenti választások, a parlamenttől függ, attól, hogy milyen álláspontra helyezkednek majd a törvényhozók a kormány beiktatásáról szóló szavazáson” – tette hozzá.

A Florin Cîţu által javasolt miniszterjelöltek:

Raluca Turcan – miniszterelnök-helyettes
Lucian Heiuş – pénzügyminiszter
Marcel Ion Vela – belügyminiszter
Bogdan Aurescu – külügyminiszter
Cătălin Predoiu – igazságügyi miniszter
Ionel Nicolae Ciucă – védelmi miniszter
Virgil-Daniel Popescu – gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter
Lucian Nicolae Bode – szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter
Nechita-Adrian Oros – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
Costel Alexe – környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter
Ion Ştefan – közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter
Ioan Marcel Boloş – európai alapokért felelős miniszter
Victor Sebastian Costache – egészségügyi miniszter
Cristina Monica Anisie – oktatásért és kutatásért felelős miniszter
Bogdan Gheorghiu -művelődési miniszter
Marian Ionuţ Stroe – ifjúsági és sportminiszter
Violeta Alexandru – munkaügyi és szociális védelmi miniszter.

Barna: az USR a jövő heti tárgyalások és a miniszterek meghallgatása után alakítja ki álláspontját

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatandó jövő heti tárgyalások és a miniszterek parlamenti meghallgatása függvényében dönti majd el, hogy támogatja-e az új kabinet beiktatását – közölte pénteken Dan Barna pártelnök.

“Azt szeretnénk elérni, hogy ha beiktatásra kerül az új kormány, ennek a kétfordulós polgármester-választás bevezetése legyen a legfontosabb célkitűzése. (…) A kijelölt miniszterelnök álláspontja alapján egyértelmű, hogy az államfő és a PNL vezetői úgy döntöttek, továbbra sem vonják be más pártok képviselőit a kormányba” – állapította meg Barna.

A kormány beiktatási esélyei a kijelölt miniszterelnök tárgyalókészségétől függnek – mondta Barna, hozzátéve: Florin Cîţu egyelőre nem kereste meg az USR-t.

Kifejtette: az USR úgy tekinti, hogy érvényben van a PNL-vel korábban kötött megállapodása, ezért arra számítanak, hogy elképzeléseik megjelennek a kijelölt miniszterelnök által bemutatandó kormányprogramban.

Tomac: a PMP azt szeretné, hogy a parlament szavazza meg a kormány tisztségbe iktatását

A Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vesz a tárgyalásokon a liberálisokkal, és azt szeretné, hogy a parlament szavazza meg a kormány tisztségbe iktatását – jelentette ki pénteken Eugen Tomac pártelnök.

“Románia a nagy projektek szempontjából elveszítette a 2019-es esztendőt, és nem akarjuk, hogy 2020-as is ilyen év legyen. A politikai vitákon és terveken túlmenően vannak bizonyos realitások: infrastruktúrára, autópályákra, fővárosi körgyűrűre, kórházakra van szükség, és sokkal jobb feltételekre az oktatásban. A PMP mint felelős parlamenti politikai párt az ország érdekeit szolgáló stabilitásért száll síkra” – mondta Tomac.

Meglátása szerint ajánlatos lenne, hogy a kijelölt miniszterelnök kormányában a liberálisok mellett a PMP és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői is helyet kapjanak, mert ez bizonyítaná, hogy létezik egy ‘minimális összetartás’ az ellenzéki pártok között.

Tăriceanu: ezt a kormányt arra találták ki, hogy bukjon meg

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az a célja a pénteken ismertetett kormánynévsorral, hogy a parlament utasítsa el a kabinetet – véli a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“A PNL ismertette a kormánynévsort. Következtetés: ezt a kormányt arra találták ki, hogy bukjon meg. (…) Nem lehet olyan miniszterjelöltekkel előállni, akiknek a többsége korábban negatív véleményezést kapott a parlamenti szakbizottságokban” – írja Tăriceanu egy Facebook-bejegyzésben.

Az ALDE elnöke úgy véli, a PNL-t és Klaus Johannis államfőt jelenleg jobban foglalkoztatják a “politikai játszmák”, mint a válságból való kilábalás és egy stabil kormány biztosítása, amely képes megfelelő intézkedéseket hozni a koronavírus terjedésének fékezése érdekében.

Ţuţuianu: nyilvánvaló, hogy a PNL és Iohannis arra játszik, hogy előre hozott választások legyenek

Nyilvánvaló, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Johannis államfő előre hozott választásokra játszik, hisz Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök nem változtatott sem a kormányprogramon, sem a kabinet névsorán – jelentette ki pénteken Adrian Ţuţuianu, a Pro Románia alelnöke.

Ţuţuianu szerint azt akarják, hogy Cîţu-kabinet megbukjon, és ezzel lezáruljon az előre hozott választásokhoz vezető út első szakasza. Kifejtette: bár azt ígérték, hogy a szociáldemokratákon kívül mindenki mással tárgyalni fognak a kormány támogatásáról, eddig erre nem került sor, a kormányt továbbra is kizárólag egy olyan párt képviselői alkotják, amelynek 20 százaléka van a parlamentben.

“Az a tény, hogy nem módosították sem a kormányprogramot, sem a kabinet névsorát, azt jelzi, hogy a PNL mindenáron előre hozott választásokat akar” – állapította meg Ţuţuianu.

Hozzátette a Pro Románia képviselői a kormány beiktatása ellen szavaznak, mert a PNL-nem “sem legitimitása, sem megfelelő szakembergárdája nincs”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.