Felhívás!

Jött, fertőzött, ölt

Jött, fertőzött, ölt Románia

Hargita megyében kettőre emelkedett az igazolt koronavírus-fertőződések száma. Mindketten egy etédi (Udvarhelyszék) családból valók, apa és fia.

A szívbeteg apa belehalt a fertőzés okozta betegségbe. A fiatalabb családtag március 23-án érkezett haza Franciaországból, valószínűleg az ottani romániai roma kolónia valamelyikéből. Házi elkülönítés volt érvényben vele szemben Etéden, de azt kijárásokkal többször megszegte, egyszer meg is bírságolták. Elképzelhető, hogy amikor otthonában tartózkodott, a rokonság látogatta. A falubeliek elmondása szerint az érintett családi háznál nagy volt a jövés-menés. Amikor az idősebb családtag betegségét, súlyosbodó állapotát észlelték, nem az egészségügyieket értesítették, hanem ők maguk próbáltak gyógymódot találni, több gyógyszertárba is eljártak, be egészen Székelyudvarhelyig. A Franciaországból hazatért férfi így másokat is megfertőzhetett, egyelőre “lehetséges fertőzöttként” három-négy tucatnyi személyt vettek nyilvántartásba az orvosok. A híreket, jelzéseket naponta várják Etédről és Etédre.

Lucian Mândruță újságíró a koronavírus-járvány idejére fokozottan érvényes egyéni felelősségről írta nemrég az internetes naplójában: “Eljött az idő, hogy válasszatok, gyilkosok vagytok-e vagy Dincánál is veszélyesebb sorozatgyilkosok, és ugyanakkor még tudatlanabbak, mint egy kétéves kisgyermek. A vírus most köztünk van, tudjuk ezt, a jelei viszont nem mutatkoznak mindenkinél. Testünk egy csőre töltött fegyver. Eljött az idő, amikor mások élete a ti legegyszerűbb döntéseitektől függhet. Egy fölösleges kijárástól, egy halasztható utazástól, egy ismeretlen felé elengedett tüsszentéstől, egy sóhajtástól a pénztárosnővel szemben vagy egy köpéstől, valahol. Mindezek golyók, amiket magatok köré lövöldöztök. Gyilkolhattok úgy, hogy soha meg sem tudjátok. Hozzátok is szólok, ti, akik nemrég tértetek haza külföldről. Legyetek távolságtartók, tartsátok a testetek fegyverét a lakásban”.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások