Hirdetés
Hirdetés

Johannis: Romániában olyanok hoznak törvényeket, akik ellen bűnvádi eljárás indult

Johannis: Romániában olyanok hoznak törvényeket, akik ellen bűnvádi eljárás indult Románia

Romániában olyanok hoznak törvényeket az igazságszolgáltatás működéséről, akiknek közvetlenül érdekük megszabadulni az ellenük indult bűnvádi eljárásoktól, ez pedig a jogállamiság alapjait veszélyezteti – hangoztatta Klaus Johannis államfő szerdán, a legfőbb ügyészség évértékelő értekezletén, a szociálliberális kormánykoalíció vezetőire utalva.

A jobboldali elnök ismét bírálta a baloldali kormánytöbbséget, amiért az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság, valamint a romániai szakmai szervezetek figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek akadályozzák az igazságszolgáltatás működését. Johannis köszönetet mondott az ügyészeknek, hogy a “politikai felügyelet alá helyezésüket célzó folyamatos támadások” dacára, függetlenségükhöz ragaszkodva, a tavalyi év folyamán is hatékonyan végezték feladatukat.

Hirdetés
Hirdetés

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szintén azt állította, hogy a román igazságszolgáltatásra politikai nyomás nehezedik, és sérelmezte, hogy a kormány és parlament futószalagon hozza az ügyészek álláspontját figyelmen kívül hagyó, de karrierjüket és munkájukat közvetlenül érintő igazságügyi törvénymódosításokat. A legfőbb ügyész szerint 2018-ban a vádhatóság lejárató sajtókampánnyal is szembesült, amely egyes visszaélések leleplezése “ürügyén” az igazságszolgáltatás hitelének aláásását célozta.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter, aki már hónapokkal korábban Lazăr felmentését kérte az államfőtől, nem vett részt a legfőbb ügyészség évértékelő értekezletén.

Az értekezleten több ügyész is karszalaggal jelent meg, tiltakozásképpen a bukaresti kormány múlt héten hozott, az ügyészségi vezetők kiválasztási eljárását módosító sürgősségi rendelete ellen, amellyel fél éven belül immár negyedik alkalommal változtatták meg az igazságügyi törvényeket.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük