Felhívás!

Johannis: politikai kormányra van szükség, amely a PNL köré épül

Johannis: politikai kormányra van szükség, amely a PNL köré épül Románia

Egy átmeneti, de politikai kormányra van szükség, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ad, vagy a PNL köré épül – nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államfő, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően.

Bejelentette: legkésőbb kedden kinevez egy miniszterelnököt.

“A Szociáldemokrata Párt (PSD), amely nem jött el a megbeszélésre, bebizonyította, hogy semmit sem értett meg a politikai fejlődésről és a románok vágyáról. Igazolatlanul hiányoztak, azaz lógtak. Most egy új kormányra van szükség, amelyet átmeneti kormánynak nevezhetünk, mert függetlenül attól, hogy tartunk-e előre hozott választásokat vagy sem, viszonylag rövid ideig lesz hivatalban. Minden nap, amíg még hivatalban van ez az ügyvivő PSD-kabinet, egy elveszett nap Románia és a románok számára. Én jobbnak tartok egy politikai kormányt, és nem fogok ettől eltérő megoldást keresni. (…) A PNL világossá tette, hogy hajlandó átvenni a kormányzás felelősségét. Az összes többi formáció kijelentette, hogy valamilyen módon támogatni fogja ezt a felállást, így aztán egyértelmű, hogy ezt a kabinetet a PNL adja, vagy a PNL köré épül” – fejtette ki Johannis.

Azt mondta: sürgősen szükség van egy olyan kormányra, amely “tisztességesen megszervezi az államelnök-választásokat”, lezárja az idei, és kidolgozza a jövő évi költségvetést.

Hozzátette, hogy sürgősen kinevez egy miniszterelnököt, aki javaslatot tesz majd a kormány összetételére és azt a parlament elé terjeszti. Leszögezte: ez biztosan nem egy “PSD-s illető” lesz.

Csak az elnökválasztások után lehet szó előrehozott választásokról

Az államfő úgy nyilatkozott, ő az előre hozott választások híve, de ezeket csak a novemberi elnökválasztások után tartja elképzelhetőnek, az alkotmány ugyanis nem kedvez az előre hozott választásoknak.

“Románia Alkotmánya nem kedvez az előre hozott választásoknak. Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy a jelenlegi alkotmány valósággal gátolja az előre hozott választásokat. Ezeket nagyon nehéz megvalósítani, és csakis egy többség konkrét parlamenti támogatásával lehetséges. Az alkotmány világosan leszögezi: a parlament akkor oszlatható fel, ha a törvényhozó testület két egymást követő kabinetjavaslatot elutasít. Ez gondot jelent. Az elnökválasztások után hajlandó vagyok részt venni egy higgadt, őszinte megbeszélésben a politikai pártokkal a legjobb megoldás megtalálása érdekében” – mondta az államfő.

Johannis arra is figyelmeztetett: ha két kabinetjavaslat egymás után elbukna a parlamentben, akkor a jelenlegi, Viorica Dăncilă vezette kormány maradna hatalmon az előrehozott választásokig – azaz jövő tavaszig -, ami “elfogadhatatlan és elképzelhetetlen”, mert Romániát leírhatatlan válságba és káoszba sodorná.

“Következésképpen egy gyorsan hivatalba kerülő kormányra van szükségünk, majd az elnökválasztások után ismét tárgyalhatunk együtt az előre hozott választások kérdéséről” – mondta még a román államfő.

Nem csökkennek a bérek és nyugdíjak

Az államelnök kijelentette, az új kormány nem fogja csökkenteni a béreket és nyugdíjakat, és felszólította a PSD képviselőt, hogy ügyvivő kabinetként “ne költsék el a románok pénzét”.

“Kell egy kormány, amely felelősen lezárja a 2019-es költségvetést. Ebben az összefüggésben figyelmeztetem a PSD-t, hogy ügyvivő kabinetként ne költsék el a románok pénzét. Szükség van egy kormányra, amely sürgősen kijavítja a PSD által elkövetett gazdasági hibákat. És itt szeretnék egy kijelentést tenni, és nagyon jól tudom, hogy mit mondok: nem fognak csökkenni a bérek és a nyugdíjak. Mondom ezt azért, hogy cáfoljam a szociáldemokraták által terjesztett hazugságokat. Megismétlem: a fizetések és a nyugdíjak nem csökkennek” – szögezte le Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 11., 20:37
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Johanis a sokházas korrupt aki ro mánia földön és föld alatti tartalékait eladta pult alatt! Megyénkbe behozta a Holzindustriet, Orbánt futtatja aki udvarhelyi szekus családból származik! 5 év elnökség alatt nem tett semmit az országért, a kissebbségekért! Pofátlan bakkszász!