Felhívás!

Johannis országos megállapodás aláírására kéri fel a parlamenti pártokat

Johannis országos megállapodás aláírására kéri fel a parlamenti pártokat Románia

Az európai Románia érdekeit szolgáló, országos megállapodást javasolt szerdán Klaus Johannis államfő.

“A pártok zöme egyetért abban, hogy a nép akaratának megfelelően gyakorlatba kell ültetni a referendum eredményét, és meg kell szilárdítani Románia európai irányultságát. Ahhoz, hogy ez a szavazás és ezek a konzultációk valóban eredményesek legyenek, úgy döntöttem, hogy országos megállapodás aláírására kérem fel a parlamenti pártokat Románia európai irányultságának megszilárdítása érdekében” – mondta a Cotroceni-palotában Johannis.

Az államfő szerint a szóban forgó országos politikai megállapodásnak lényegében azt kell tartalmaznia, hogy törvénybe foglalják a korrupciós tettekért elítélt személyek amnesztiában vagy közkegyelemben részesítésének megtiltását, valamint törvényt hoznak arról is, hogy a kormánynak tilos sürgősségi rendeleteket hoznia a bűncselekmények, büntetőjog terén, valamint egyes hatóságok azon jogával kapcsolatban, hogy közvetlenül fordulhatnak alkotmánybírósághoz a rendeletek kapcsán. Ugyanakkor törvénybe kell foglalni a köztisztségeket elfoglaló személyek feddhetetlenségét garantáló intézkedéseket, felül kell vizsgálni az igazságügyi törvényeket; a büntető törvénykönyvet, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet kizárólag a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság ajánlásainak teljes körű tiszteletben tartásával lehet módosítani. A megállapodásban arra is köteleznék magukat a pártok az államfő óhaja szerint, hogy törvény révén biztosítják, hogy a román állampolgárok maradéktalanul és tényszerűen élhessenek szavazati jogukkal az ország határain belül és kívül egyaránt.

A megállapodást még szerdán kézhez kapják a politikai pártok, és az államfő néhány napon belül igenlő választ vár tőlük az egyezség megkötését célzó felhívásra.

Johannis emlékeztetett, hogy a referendum eredményei szerint közel 8 millió román állampolgár járult az urnákhoz, és közülük mintegy 6.500.000 személy igennel szavazott mindkét feltett kérdésre.

“Ez a masszív részvétel a referendumon, és az Igen szavazatok elsöprő többsége azt bizonyítja, hogy a románok nem kizárólag ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban voksoltak. Ezeket a válaszokat törvénybe kell foglalni. A románok szavaztak, most a politikusoknak gyakorlatba kell ültetniük a szavazás eredményét, tehát egyértelmű, hogy a referendum eredményét törvénybe kell foglalni” – jelentette ki az államfő.

Azt is kifejtette, a szavazók egyértelműen elutasították a PSD és az ALDE által kitűzött, Európa-ellenes irányt, és súlyosan büntették is szavazatukkal a két kormánypártot. “A román állampolgárok egyértelmű jelét adták, hogy Románia egy Európa-párti ország, és a román nép egy Európa-párti nép” – szögezte le az államfő, hozzátéve, hogy ez semmivel nem gyengíti az ország szuverenitását.

A szavazati jog garantálásáról azt mondta: a politikusoknak nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is meg kell teremteniük a feltételeket ahhoz, hogy minden állampolgár tényszerűen is élhessen ezzel a jogával, mert “ami a határokon túli választókörzeteknél történt, az nem más, mint a szavazati jog korlátozása, és ez megengedhetetlen” – fogalmazott Johannis.

A PSD a politikai konszenzus híve az országos horderejű kérdésekben

A Szociáldemokrata Párt támogatja a politikai konszenzust az országos érdekeltségű kérdésekben, főleg, ha azok valós indítványok és nem választási játszmázások – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a PSD, hozzátéve, hogy álláspontja szerint a referendum eredményeit politikai megállapodással vagy anélkül, de törvénybe kell foglalni.

A nagyobbik kormánypárt közleménye leszögezi, hogy a megállapodásról nem a Johannis elnökkel való konzultáció, hanem az államfő szerdai sajtótájékoztatója nyomán szerzett tudomást. “A PSD a párt Országos Végrehajtó Bizottságának keretében veszi majd fontolóra Johannis elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy a politikai pártok országos megállapodást írjanak alá Románia európa irányultságáról, és hivatalos választ fog megfogalmazni. A PSD a politikai konszenzus híve az országos horderejű kérdésekben, főleg, ha a szóban forgó kezdeményezés valóságos, és nem egy választási játszma része. A PSD mindig támogatott és támogat minden olyan politikai megállapodást, amely Románia érdekét szolgálja” – olvasható a közleményben.

A Szociáldemokrata Párt szerint olyan életbevágó kérdésekben is szükség van politikai konszenzusra, mint az egysebességes Európai Unió elvének támogatása, a kettős mérce kiiktatása, az igazságszolgáltatás intézményei és más állami hatóságok közötti titkos megállapodások elutasítása, a bírók függetlensége a politikummal szemben, valamint az egységes, európai minimálbér bevezetése azon vállalatok esetében, amelyek több tagállamban fejtenek ki tevékenységet.

“A román állampolgárok akarata nem képezheti a politikusok közötti alkuk tárgyát. A referendum előírásait azonnal törvénybe kell foglalni, függetlenül attól, hogy a pártok aláírnak-e megállapodást, vagy sem” – szögezi le a PSD közleménye.

Tăriceanu szerint ez csak egy újabb trükk

“Újabb trükk” az államfő által javasolt pártközi megállapodás Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a szenátus elnöke szerint.

“Nem tartom helyénvalónak ezt az indítványt, mert ez valójában csak egy újabb trükk” – jelentette ki Tăriceanu a Klaus Johannis által kezdeményezett megállapodásról, hozzátéve, hogy Johannis, ahelyett, hogy németesen egyenes lenne, “minket akar itt Bukarestben megtanítani trükközni.”

A szenátus elnöke szerint az államfő által javasolt megállapodás csak “egy újabb csapda vagy egy újabb játék”, amelynek segítségével Johannis növeli újraválasztási esélyeit az idén esedékes államelnök-választáson.

Tăriceanu azt mondta, a Cotroceni-palotában folytatott tárgyalások során az elnök nem tett említést a megállapodásról , és hogy az nem a referendumon feltett kérdésekkel kapcsolatos.

“A referendum kérdései egyértelműen az igazságszolgáltatásra vonatkoztak, semmiképpen sem Románia európai irányultságára, hisz azt senki nem kérdőjelezte meg” – vélekedett az ALDE elnöke, aki azt is elmondta, fontolóra veszi a Johannis javaslatát, de nem érez nagy hajlandóságot magában arra, hogy támogassa Johannist újabb államelnöki mandátum megszerzésében.

“Olyan, mintha azt kérte volna a koalíció tagjaitól, a PSD-től és az ALDE-től, hogy támogassuk az elnökválasztáson. Azt hiszem, egy kicsit sok lenne Johannis úrnak megadni a lehetőséget, hogy egyszerre legyen bíró is, játékos is, övé legyen a csapat minden tagja és a labda is. Ez nem lehet, ez túl sok” – fogalmazott Tăriceanu.

A PLUS az igazságügy megreformálását célzó közvitát javasol

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) támogatja a Klaus Johannis államfő által szerdán javasolt pártközi megállapodást – közölte a Dacian Cioloş vezette politikai alakulat az Agerpres hírügynökséggel.

A PLUS közleményében leszögezi, hogy teljes mértékben egyetért a Klaus Johannis államfő által javasolt megállapodás alapelveivel, de ezeken kívül további három pontot iktatna a dokumentumba: az alkotmánybíróság megreformálását, a büntetőügyesek nélküli közéletet, és az igazságügyi törvények módosításának szakemberek általi módosítását. Ennek a módosításnak egy közvita végkövetkeztetéseiből kell megszületnie, amelyen bírók, ügyészek, a civil szféra képviselői és egyetemi tanárok véleményét kérnék ki.

Az USR aláírja a megállapodást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatja a Klaus Johannis államfő által javasolt pártközi megállapodást – írja a párt szerda esti sajtóközleményében.

“Az USR üdvözli Klaus Johannis elnök javaslatát, hogy valamennyi fél aláírjon egy megállapodást, mely eltörli azokat a módosításokat, amelyeket az igazságügyi törvényekben eszközölt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ” – szögezi le a dokumentum.

A közlemény emlékeztet: az USR már benyújtott a parlamentnek egy törvénytervezetet, amely átülteti a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságszolgáltatási törvényekbe, és amennyiben létezik politikai egyezség, akkor azokat a közeljövőben el lehet fogadni, és ezzel “az igazságszolgáltatási rendszer visszanyeri stabilitását, Románia pedig visszanyeri hitelességét a külső partnerek előtt”.

Dan Barna, az USR elnöke hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás továbbra is Románia “nulla prioritása”.

“Az USR az elmúlt három évben a parlamentben és az utcákon következetesen küzdött azért, hogy megakadályozza, hogy a koalíció aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és aláírja az Johannis elnök által javasolt megállapodást. Az igazságszolgáltatás továbbra is az ország nulla prioritása, annak biztosítása érdekében, hogy Románia továbbra is az európai úton maradjon” – mondta a pártvezető.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.