Johannis normális Romániát ígér választóinak

Johannis normális Romániát ígér választóinak Románia

Formálisan is saját elnökjelöltjévé választotta csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Klaus Johannis hivatalban lévő államfőt, aki a működőképes, normális Románia megteremtésének ígéretével kezdte meg választási kampányát.

Bár a hivatalos választási kampány csak október 10-én kezdődik, a PNL országos tanácsának 3500 küldötte előtt mondott beszédével Johannis tulajdonképpen megkezdte újraválasztási kampányát.

Az elnök ismét a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé az állam működésképtelenségéért. Szerinte a PSD becsapta a választókat, csődbe vitte a gazdaságot, képtelen megvédeni a polgárokat, állandó ostrom alá vonta az igazságszolgáltatást, az általa hozott törvények pedig nem a közérdekeket, hanem a politikai klientúra és a bűnözők gazdagodását szolgálják.

Johannis kifejtette, a caracali ügy rávilágít arra a katasztrófára, amelyet a PSD-kormányzás okozott az államnak.

“Románia válságos pillanatában találkozunk ismét, de nevükön kell neveznünk a dolgokat, hogy soha többé ne történhessen meg a borzalmas caracali tragédia során történt súlyos hibák láncolata. Fontos megértenünk, hogyan jutottunk ide, és még fontosabb: mit kell tennünk egy normális Románia újjáépítéséért, amire mindannyian vágyunk. A caracali ügy minden részletével együtt arra világít rá, mennyire súlyos az a katasztrófa, amelyet a jelenleg kormányon lévő párt bukásra ítélt politikája okozott az államnak és polgárainak” – mondta Johannis.

Johannis szerint ennek véget kell vetni, a PSD-kormányt le kell váltani. Egy olyan normális és működőképes állam újjáépítéséhez kért választói felhatalmazást, amely a tisztességen alapul, és amelynek tisztségviselői hozzáértésük és nem párthűségük alapján jutnak funkcióhoz.

Az államfő hangsúlyozta, “a törvény előtt mindenki egyenlő” elvet kell szem előtt tartani az újjáépítéskor, amire oly nagy szükség van.

“A háborút akkor nyerjük meg, amikor Romániát egy olyan Európa-párti csapat vezeti mind államelnöki, mind kormány- és parlamenti szinten, amely hisz a demokráciában, együtt dolgozik, hogy kijavítsa, amit elrontottak, és újjáélessze a reményt egy jobb jövőben. A normálisan működő román állam, amelyre én is és a románok is vágynak, olyan állam, amelyben az államfő eleget tesz feladatkörének, a kormány végzi a dolgát, a parlament pedig jó és korrekt, az országot, és nem a pártelnököket és azok klikkjeit szolgáló törvényeket ad ki” – mondta még Johannis.

Az újabb ötéves mandátumra pályázó államfő a polgárok biztonságát garantáló, jogállamot védelmező, Európa-párti, a magánkezdeményezést pedig bátorító, és nem ellenségként kezelő kormánytöbbséget akar.

Újraválasztása esetén Johannis az állam “újraindítását” egy új, PSD nélkül megvalósítandó parlamenti többségre bízná, amelyet reményei szerint – az európai néppárti tagsággal rendelkező – Nemzeti Liberális Párt körül alakíthatnának ki, a jövő évi “rendes vagy előrehozott” parlamenti választások eredményeképpen.

Romániában november 10-én rendezik az elnökválasztást, és amennyiben egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót rendeznek a két legjobb eredményt elért elnökjelölt részvételével.

Orban: Johannis minden “ütőkártyával” rendelkezik, hogy nyerjen

Klaus Johannis minden “ütőkártyával” rendelkezik ahhoz, hogy megnyerje az ősszel esedékes államfőválasztásokat – jelentette ki a PNL elnöke, Ludovic Orban.

A PNL vezetője kifejtette, a november 10-ére, illetve 24-ére ütemezett államelnök-választások nagy jelentőséggel bírnak Románia jövőjének alakulása szempontjából. “Klaus Iohannis elnöknek minden ütőkártya a kezében van ahhoz, hogy megnyerje ezt a csatát: megfelelő tapasztalat, politikai formátum, jelentőség, tisztelet, hazai és nemzetközi hitelesség” – mondta Orban, aki szerint Johannis tántoríthatatlanul állta a sarat, amikor “bűnözők koalíciója módszeresen támadta a demokráciát, az egyéni jogokat és szabadságokat, a piacgazdaság alapjait”, majd hatalmas győzelmet aratott ellenfelein a május 26-i referendum alkalmával.

A PNL elnöke úgy vélekedett: Klaus Johannis újabb elnöki mandátuma egy életképes, normális Románia felépítéséhez jelentené az alapkövet.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások