Hirdetés
Hirdetés

Johannis megtagadta a kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését

Johannis megtagadta a kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését Románia

Klaus Johannis államfő megtagadta szerdán a miniszterelnök kormányátalakítási kérését, s felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kormány politikai összetétele.

Hirdetés
Hirdetés

Klaus Johannis esti sajtónyilatkozatában úgy értékelt: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást, Dăncilának már a május 26-ai korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet politikájával.

Johannis egyszerre bekövetkezett két eseményre reagált: Dăncilă hétfőn újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte tőle, mivel – a korábbiak lemondatása vagy leváltása miatt – jelenleg több tárcát is ideiglenes miniszterek vezetnek, akiknek már lejárt a mandátumuk. Ugyancsak hétfőn a kormány vezető erejét képező PSD koalíciós partnere, a liberális ALDE bejelentette, hogy kilép a kormányból, miután Dăncilă nem volt hajlandó eleget tenni a kormányprogram felülvizsgálatát és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésüknek.

Dăncilă egyebek mellett az igazságügyi és az oktatási tárca élén, és két kormányfő-helyettesi poszton akart minisztercserét, de Johannis valamennyi jelöltjét elutasította. Az elnök arra hivatkozott, hogy Dăncilă javaslatai szerinte elfogadhatatlanok, másrészt megváltozott a kormány politikai összetétele is, és ehhez az alkotmány értelmében a parlament jóváhagyása is szükséges.

Johannis nem tette egyértelművé, hogy elutasítása kiterjed-e azokra a miniszterhelyettesekre is, akiket az ALDE távozó minisztereinek helyére jelölt Dăncilă, mindenesetre megállapította, hogy Romániában kormányválság alakult ki. Az elnök ugyanakkor leszögezte: nem hajlandó olyan döntést hozni, amellyel hozzájárul a Dăncilă-kormány talpon maradásához.

Johannis úgy értékelte: a PSD és ALDE egyaránt felelős a kormányzás kudarcáért, a liberálisok nem “moshatják kezeiket” most úgy, mintha nem járultak volna hozzá az igazságszolgáltatás “lemészárlásához” és egy sor hibás gazdasági döntéshez.

Johannis szerint az állam “újraindítására”, valódi és átfogó változásra van szükség Romániában, és ehhez a választók támogatását kérte.

“Csak a románok szavazata képes új többséget kialakítani, amely lehetővé teszi azoknak a Nyugat-barát, Európa-párti, a demokráciát és jogállamiságot támogató eszményeknek a megvalósulását, amelyeket magam is és sok más jóhiszemű ember szorgalmaz” – mondta rá Johannis.

Szerinte a parlament jelenlegi összetétele mellett is van lehetőség egy “átmeneti kormány” beiktatására, amely leválthatja a Dăncilă-kabinetet, és megakadályozza a “teljes összeomlást”. Ehhez azonban valamennyi ellenzéki pártnak “észszerűen” kell viselkednie – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkezik, és kormánya leváltásához minden jobb és baloldali ellenzéki pártnak és az RMDSZ és össze kell fognia.

Dăncilă szerda este rövid sajtónyilatkozatban válaszolt politikai ellenfelének. A miniszterelnök éretlen, önző, az országot önös politikai érdekei miatt destabilizáló politikusnak nevezte Johannist, aki szerinte ötéves mandátuma alatt sem tanulta meg, hogy alkotmányos szerepe szerint közvetítenie kellene az állam hatalmi ágai között, semmiképpen sem szabotálnia a működésüket. A kormányfő mindazonáltal azt ígérte: a parlament elé járul, hogy megszerezze a szükséges felhatalmazást a kormány szerkezetének és politikai összetételének megváltoztatásához.

Johannis szerint az európai biztosi tisztségre tett javaslatok sem megfelelőek

Viorica Dăncilă kormányfő tájékoztatta az európai biztosi tisztség betöltésére tett javaslatokról, azonban szerinte a két személy nem megfelelő a tisztségre, szögezte le Klaus Johannis államelnök szerdán.

Az újságírókkal folytatott nem hivatalos beszélgetése során az államelnök elmondta, hogy a kormányfő csak tájékoztatta, és nem konzultált vele a két kinevezési javaslatról.

Johannis megüzente a kormányfőnek, hogy Rovana Plumb és Dan Nica nem megfelelő a tisztségre, és fennáll annak a veszélye, hogy az Európai Parlament elutasítja jelölésüket, és akkor Romániának nem lenne már esélye egy jó biztosi tisztséghez jutni.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük