Felhívás!

Johannis: még keményebb intézkedéseket fogunk hozni, amikor elkerülhetetlenné válik

Johannis: még keményebb intézkedéseket fogunk hozni, amikor elkerülhetetlenné válik Románia

A romániai hatóságok a jelenleginél is keményebb intézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésére, amikor azok elkerülhetetlenné válnak – jelentette ki hétfői sajtónyilatkozatában Klaus Johannis államfő.

“Példa nélkül álló helyzettel állunk szemben, amelyben minden polgár élete határozott döntésektől függ. Azt akarom, hogy minden román megértse, hogy itt nem állunk meg, és – amikor elkerülhetetlenné válik – még szigorúbb intézkedéseket hozunk a vírus terjedésének megfékezése érdekében” – mondta az államfő.

Johannis elmondta: Ludovic Orban miniszterelnökkel és a miniszterekkel folyamatosan értékeli a fertőzés terjedésének alakulását.

“A korlátozó intézkedéseket eddig fokozatosan hozták, attól függően, hogy a vírus terjedésének milyen fázisában voltunk. Mint olyan ember, aki szereti a demokráciát, rendkívüli módon bánt az alapvető jogok gyakorlásának bármilyen korlátozása. Azok az emberek, akiket egy rendszer évtizedekig megfosztott jogaiktól és szabadságaiktól, valószínűleg megértik, hogy mennyire nehéz ma ilyen intézkedéseket meghozni. Ez nem könnyű döntés, de meg kell védeni a román állampolgárok és családjaik egészségét”- mutatott rá Johannis.

Az államfő arról is beszélt, hogy milyen segítséget nyújtanak a vállalkozóknak.

“Az elmúlt napokban elfogadott társadalmi és gazdasági intézkedéseket új csomaggal egészítjük ki, amely megoldja több vállalkozói kategória problémáját” – mondta Klaus Johannis.

Ezekben a pillanatokban nem “bűnbakokat” kell keresni – hangsúlyozta az államfő -, aki felvázolta az egészségügyi és gazdasági ágazatokban uralkodó helyzetet.

“Románia sem az orvostudomány, sem a gazdaság területén nem tart ott, ahol szeretnénk, de most nincs itt az ideje, hogy bűnbakot keressünk az elmúlt időszak hibás döntései miatt. Egy dologról biztosíthatok mindenkit: mindent, ami rendelkezésünkre áll, az összes pénzügyi és gazdasági eszközt, az összes forrást, beleértve azokat is, amelyeket az Európai Unió szintjén megszerezhetünk, a románok egészségének, valamint a vállalkozások és a munkavállalók megsegítésének szolgálatába állítjuk” – mondta az államfő.

Hangsúlyozta: Románia számíthat az Európai Unió támogatására is.

“Ma megvan az az előnyünk, hogy a nagy európai családhoz tartozunk, és biztos vagyok abban, hogy partnereinkkel együttműködve képesek leszünk legyőzni a válság által okozott társadalmi és gazdasági sokkot. A nehéz pillanatokban látszik meg, hogy kik vagyunk igazából. Ez az együttérzés, a nagylelkűség és az altruizmus ideje, egy, a történelem által keményen megpróbált nép meghatározó jegyeié” – hangsúlyozta a román elnök.

Viselkedjünk felelősen, ez nem a politikai leszámolások ideje

Felelősségteljes magatartásra szólított fel hétfőn az államfő, aki bírálta azokat a politikusokat, akik politikai tőkét próbálnak kovácsolni a koronavírus-járványból.

“Viselkedjünk felelősen, ne járuljunk hozzá e mindenki számára nehéz időszak meghosszabbításához. Ezekben a drámai pillanatokban visszatetsző, hogy egyes politikusok, köztük helyi választottak, a választási csatában próbálják felhasználni a koronavírus-válságot. Ijesztő cinizmust és elképzelhetetlen felelősséghiányt jelent, ha valaki ezekben a pillanatokban politikai tőkét próbál szerezni” – mondta Johannis.

Az államfő a helyzet soha nem tapasztalt súlyosságát hangsúlyozta és azt mondta: ilyen esetben egységre van szükség.

“Elfogadhatatlan, hogy bátorítsák a diszkriminációt a jelenleg sebezhetőkkel szemben. Minden román állampolgárnak, függetlenül attól, hogy egészséges vagy beteg, joga van a román államtól való védelemhez, és mindenkit biztosítok arról, hogy a román állam minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy sikeresen túllépjünk ezen a nehéz időszakon” – mondta az államfő.

A nyugdíjasok kerüljenek mindenféle fölösleges kijárást

“Kedves nyugdíjasok, ne kockáztassanak, a feltétlenül szükséges eseteken kívül ne járjanak ki a házból. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjék magukat és másokat a vírus által okozott betegségektől és szenvedésektől” – mondta az államfő.

Rámutatott, hogy az összes adat azt mutatja – és ezt a romániai helyzet is megerősíti -, hogy az új koronavírus sokkal nagyobb arányban okoz elhalálozást az idősek, mint a fiatalok körében.

Az államfő elmondta, hogy az új vírus által súlyosan érintett országokban a halálesetek túlnyomó többségét 65 év feletti emberek között regisztrálták.

Johannis kiemelte a szociális távolságtartás fontosságát.

“Kedves románok, a sors kegyetlen iróniájából, ma és az elkövetkező hetekben, másoknak segítséget nyújtani azt jelenti, hogy távol maradunk tőlük. Bármennyire is kegyetlen és paradox módon hangzik, igaz. A szociális távolságtartás az, amely átvezethet bennünket ezen a hihetetlenül nehéz időszakon. Manapság nagyon oda kell figyelnünk szüleinkre és nagyszüleinkre, de távolról” – mondta az államfő.

Elmondása szerint kritikus hetek következnek, amelyek ‘próbára teszik az állam összes kapacitását, de erkölcsi és érzelmi tartásunkat is”.

“Itt az ideje, hogy erősek és szolidárisak legyünk. Rajtunk múlik, ahogyan tiszteljük magunkat és másokat, hogy leküzdjük ezt a válságot, amely nemcsak Romániát, hanem az egész világot érinti’- tette hozzá Johannis.

Rámutatott arra is, hogy szigorúan be kell tartani a hatóságok szabályait és ajánlásait.

“Ha otthon maradunk, segítjük orvosainkat abban, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik valóban ápolásra szorulnak. Ne nehezítsük meg még jobban azok munkáját, akiknek vállára ezekben a kritikus pillanatokban hatalmas nyomás nehezedik!”- tette hozzá Klaus Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 21:33
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A külföldi prostik, zsebtolvajok hazautaztatására volt még pénz, de ha azoknak 1%a is beteg mert sejtjük honnan jöttek és hol laktak, akkor a rendes adófizető polgár kezelésére már nem sok fog jutni!😤

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 7:23
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Masszoval, maradjatok otthon es dogoljetek meg sajat lakasaitokba ,mert a korhazak nem fogadnak, hiszen megfertozitek a doktor urakat. Ki a virustol, ki pedig az ehsegtol dogoljon meg, mert itt egyeb semmi nem szamit a gondoskodo karmanyunknak, csak az, hogy ne menjetek ki a hazbol. Es fokeppen orvoshoz ne, mert szegeny doktor urat lefertozitek ! Aztan Johannis elnok szavaibol arra is lehet kovetkeztetni, hogy hoz o meg ennel “szigorubb” (ertsd ugy abszurdabb, vagy talan idiotabb) intezkedeseket is. A vegen lehet az lesz belole, hogy a nem fertozottek vadaszni fognak a fertozottekre.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 15:53
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Aztis megigirte hogy a gyermek pénzt megduplazza de ugymintidaig hazudott szégyen s gyalázat külföldön 200 euró egygyermekre a gyermekpenz s itt baszott 150 lej hányszor megigirte és hazudott ezekutan mitvarj tolle

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 15:43
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Úgy tudom, nem az államelnök tette az ígéretet a gyermekpénz nagymértékű emelésére. Politikai csapda volt. A fizetések és nyugdíjak jóval az európai átlag alatt vannak, mert a termelés is az alatt áll. A gyermek a Szülőé, nem az államé.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 15:21
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Akor azidosek hajanak meg azet nemszabad kimenjenek kihoz nekik etelt talan azalam eberei akik kijarhatnak vagy az elnokur akierosen ravan azidoseb korosztajra megjoban elakarja nyomni

 • User
  Dátum: 2020. március 26., 6:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A szülő kívánsága és felelőssége a gyermek. Az állam elvárása a kívánás megjelenése. Következmény, az állam felelőtlen bámulhatja, ha népe nem idomul az elváráshoz (hazai példa: csak a cigányok szaporulata ellenőzés mentes).