Felhívás!

Johannis közzétette programját, amellyel újabb államelnöki mandátumra pályázik

Johannis közzétette programját, amellyel újabb államelnöki mandátumra pályázik Románia

Korszerűsíteni kell az intézményeket, felül kell vizsgálni a törvényeket és folytatni kell a korrupcióellenes harcot – ezek a legfontosabb célkitűzései annak az “Együtt egy normális Romániáért” programnak, amellyel Klaus Johannis újabb államelnöki mandátumra pályázik.

A szerdán közzétett programnak tíz fejezete van és október 27-én bocsátják közvitára.

Az államfő azt mondja: az állami intézmények korszerűsítését és a közintézmények “átfogó” átvilágítását tervezi.

“Minden állami intézménynek modernizációs folyamaton kell keresztülmennie. (…) A költségvetési rendszert már nem lehet menedékként kezelni az inkompetensek és a politikai ügyfelek számára” – mondja Johannis.

Kifejti: folytatja a harcot a korrupció ellen és a jogállamiság megerősítéséért.

“Az elmúlt évek káros beavatkozásainak kiküszöbölése érdekében felül kell vizsgálni a törvényeket” – állítja az államfő.

Iohannis hangsúlyozza: a felülvizsgálatot “minőségi szempontból” kell megejteni azért, hogy egyszerűsített és kiszámítható jogalkotási keretet hozzanak létre a polgárok, a versenyszféra és az intézmények számára, beleértve a politikai döntéshozókat is.

“Rendkívül fontos, hogy a romániai jogszabályok rugalmasak, könnyen érthetőek és helyesen alkalmazhatók legyenek” – magyarázza a dokumentum.

Az oktatás területén az államfő többek között a szükséges források kiutalását és a gyenge eredményeket felmutató iskolák reformját javasolja.

Az egészségügy kapcsán megemlíti többek között a megnövekedett finanszírozást és a közpénzek elköltésének ellenőrzését.

“A román sportnak nagy szüksége van a célzottabb közpolitikákra, a modern és hozzáférhető forrásokra és infrastruktúrára” – véli Klaus Johannis.

Az elnök szerint az adózás területén a stabilitást és a kiszámíthatóságot kell prioritásként kezelni.

“Az államháztartás konszolidációja érdekében a költségvetési bevételeket egy kormányzati ciklus szintjén a hazai össztermék (GDP) 30-31%-ára kell növelni, hogy biztosítsák a beruházások finanszírozását és a bérek, nyugdíjak és szociális segélyek kifizetésének fenntarthatóságát” – mondja Johannis, aki rámutat: növelni kell az adók és illetékek begyűjtési hatékonyságát.

Az ország nemzetbiztonsági és védelmi politikáját illetően az államfő a folytonosság és a kiszámíthatóság szükségességét hangsúlyozza, és támogatja a nemzetbiztonság jogi keretének felülvizsgálatát és a nemzetvédelmi ipar újjáélesztését.

Az államfő rámutat: a szomszédságpolitika területén továbbra is prioritása marad a Moldovai Köztársaság európai integrációjára irányuló stratégiai partnerség fejlesztése és elmélyítése.

Johannis kifejti: a külpolitikában az alapvető pillérek továbbra is az USA-val fenntartott stratégiai partnerség erősítése és bővítése, Románia szerepének növelése az Európai Unióban (EU) és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

Az államfő szorgalmazza az európai alapok megfelelő lehívását és felhasználását.

Az euróövezethez való csatlakozásnak a lehető leghamarabb meg kell történnie, írja Iohannis programjában, amely alapvető célnak nevezi Románia gyors beilleszkedését a schengeni térségbe.

Az energiabiztonság kapcsán Iohannis azt mondja: a BRUA-projektet be kell fejezni és támogatja egy új gázszállító folyosó megnyitását a kaszpi-tengeri régióban.

“Romániának ma garanciákra van szüksége a stabilitás és kiszámíthatóság terén, fontos a demokráciapárti és az euro-atlanti integrációt támogató politikai erők jó együttműködése. A normális Romániáért politikai megállapodás az én a válaszom erre a kihívásra, és mindent megteszek azért, hogy ezt a programdokumentumot országos szinten felvállalják, hogy egy hatékony és hozzáértő kormányzás alapjaként a polgárok javát szolgálja. Románia elnökének, az állampolgárok millióinak szavazata alapján minden legitimitása meg van ahhoz, hogy irányvonalakat húzzon, bevonjon felelős tényezőket, lehetőségeket azonosítson és energiákat szabadítson fel e célok elérése érdekében” – mondja Johannis.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások