Felhívás!

Johannis: katasztrofális állapotok uralkodnak a tanügyben

Johannis: katasztrofális állapotok uralkodnak a tanügyben Románia

A kormányon levő pártoknak meg kell érteniük, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a tanügyben, a helyzet tarthatatlanná vált – nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államfő.

A temesvári Nyugati Tudományegyetem által szervezett vitán az elnök rámutatott, oktatás szempontjából kiváló időszakát éli Európa, hiszen számtalan lehetőség kínálkozik a diákok számára, sok mobilitási program létezik, és jól együttműködnek egymással az EU-s tagállamok intézményei, ezért elfogadhatatlan, hogy Románia ennyire le legyen maradva.

“A kormányon levőknek is meg kell érteniük, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a tanügyben, tarthatatlan a helyzet. Ha nem tudják vagy nem akarják jobbra fordítani a dolgokat, távozzanak, és adják át a helyüket olyanoknak, akik értenek is ahhoz, amivel foglalkoznak, mert nem ők, hanem a román állampolgárok isszák majd meg a levét ezeknek a kudarcoknak” – fogalmazott.

Johannis ugyanakkor rámutatott, a Művelt Románia projekten dolgozó munkacsoportokban az iskolások és az egyetemisták a legaktívabb résztvevők közé tartoztak.

“Bebizonyították, hogy jobban tudnak érvelni álláspontjuk alátámasztására, mint sokan mások, akiknek elméletileg nagyobb tapasztalatuk kellene hogy legyen a közpolitikák megvitatásában és kidolgozásában” – tette hozzá az államelnök.

Szavazásra buzdította a diákokat

Az államfő a május 26-án tartandó európai parlamenti választásokon való részvételre buzdította a fiatalokat.

Az elnök hangsúlyozta, az EP-választás újabb alkalom a fiatalok számára arra, hogy hallassák hangjukat, hogy beleszóljanak abba, milyen irányt kövessen Románia és Európa az elkövetkezőkben. Johannis rámutatott, bár Temes megye több szempontból is az országos élvonalba tartozik, a választásokon való részvétel itt is kívánnivalót hagyott maga után az elmúlt években. “Ma az urnáktól való távolmaradás következményeit nyögjük. Kedves diákok, menjetek szavazni, védjétek meg az érdekeiteket, ne hagyjátok, hogy azok, akik sokat ígérnek, de keveset tesznek, akadályozzák romániaiként és európaiként való fejlődéseteket” – nyomatékosította.

Az államfő ugyanakkor közéleti szerepvállalásra biztatta a fiatalokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások