Felhívás!

Johannis harmadszor is elutasította a kormányfő által javasolt miniszterjelöltek kinevezését

Johannis harmadszor is elutasította a kormányfő által javasolt miniszterjelöltek kinevezését Románia

Klaus Johannis államfő elutasította a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, és ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen támogató szavazást a parlamenttől.

Erről Johannis csütörtökön délután nyilatkozott, miután Dăncilă előző nap összesen hat miniszterjelöltet javasolt azokra a posztokra, amelyek egyebek mellett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányból történt kilépése nyomán ürültek meg. Johannis szerint a kormány politikai összetétele megváltozott, hiszen az ALDE egyértelműen kilépett a kormányból, ezért a kabinetnek fel kell mutatnia, hogy rendelkezik-e parlamenti támogatással.

“A miniszterelnök asszony kormányátalakítás jóváhagyását kéri. Azt kéri, hogy mentsek fel a tisztségből néhány ügyvivő minisztert, és nevezzek ki hat minisztert. Ez a kormányátalakítás érvényesség nélküli és alkalmatlan, ezért egyértelműen elutasítom” – mondta az államfő, aki szerint a kormányfő kérése “durván alkotmányellenes”.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) három ALDE-s törvényhozót javasolt, így akarván igazolni, hogy a kormány politikai összetétele nem változott meg.

Johannis szerint a miniszterelnök lépése alkotmányellenes, és utalt arra egyúttal, hogy az utóbbi időben ez már a harmadik kormányátalakítási kísérlete, amit ő (Johannis) mindhárom esetben elutasított. Jelezte, hogy a továbbiakban is így fog tenni, ha a kormány megpróbálná kikerülni a parlamenti szavazást. Az elnök szerint az alkotmány 85. cikkelye világosan fogalmaz, és a kabinetnek jóváhagyást kell kérnie a parlamenttől, hogy folytathassa munkáját.

“Miniszterelnök-asszony, egyenesen, és itt, a nyilvánosság előtt megmondom önnek: Románia parlamentje elé kell járulnia és bizalmi szavazatot kell kérnie kormánya számára! Másként a dolgokat nem lehet megoldani” – nyomatékosította az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Az elnök szerint Dăncilă lépése azt mutatja, hogy a PSD fél a parlamenti szavazástól, és megpróbálja húzni az időt.

“Látszik ugyanakkor az is, hogy a Szociáldemokrata Párt foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba, késleltet egy olyan eljárást, amelyet pedig az alkotmány világosan megkövetel. Megismétlem: egyetlen új miniszter kinevezését sem fogom jóváhagyni egészen addig, amíg a bizalmi szavazat meg nem születik a parlamentben!” – szögezte le Klaus Johannis.

Az ALDE-miniszterek lemondása nyomán Dăncilă javasolt már három ideiglenes minisztert, akik kinevezését Johannis elutasította. Ebben az ügyben a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, amely várhatóan szeptember közepén dönt arról, hogy Johannis megszegte vagy sem az alaptörvényt.

Johannis bejelentését követően a PSD ismét azzal vádolta meg az elnököt, hogy megszegi az alaptörvényt, így a mostani döntés ügye is a bíróság elé kerülhet.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.