Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Johannis: Ezen a héten nem lesz több minisztercsere

Johannis: Ezen a héten nem lesz több minisztercsere Románia

Ezen a héten nem lesz több minisztercsere – nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő, hozzátéve, hogy csak a december 1-jei román nemzeti ünnep után dönt a regionális fejlesztési és a szállításügyi miniszteri tisztségre tett újabb jelölésekről.

“Két nappal a kormányátalakítás után kaptam egy újabb kormányátalakítási javaslatot. Ez nem jó előjel” – fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, két év sem telt el azóta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányt alakított, és a jelenlegi már a harmadik kabinet, amely tisztségben van.

Johannis számításai szerint 70 politikus fordult meg eddig a PSD-ALDE-kormányokban.

“Így nem lehet kormányozni. Nem lehet egész nap cserélni a minisztereket. Én nem vagyok hajlandó hozzájárulni ehhez a körhintához hasonlítható kormányzáshoz. (…) Ezen a héten nem lesz több minisztercsere, a ma kézhez kapott javaslatot legkorábban a december elsejei nemzeti ünnep és centenáriumi ünnepségek után fogom megvizsgálni” – nyomatékosította az államfő.

Nem tart a felfüggesztéstől

Klaus Johannis továbbra sem tart attól, hogy kezdeményezik a tisztségből való felfüggesztését, mivel – mint állítja – nem követett el semmit, amivel törvényt vagy alkotmányt sértett volna.

“Lassan közhellyé válik ez a felfüggesztéses téma” – mondta az államfő az újságíróknak, hozzátéve, nem tart sem a felfüggesztéstől, sem az alkotmánybíróságtól. “Minden, amit tettem, tökéletesen illeszkedik az alkotmány szabta keretek közé. Hogy nekik esetleg nem felel meg, az lehetséges, de semmi olyant nem tettem, ami törvény- vagy alkotmányellenes lenne, ahogyan egyesek állítják” – mondta még Johannis.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerda este úgy nyilatkozott, Klaus Johannis államfő súlyosan megsértené az alaptörvényt és az alkotmánybíróság egyik határozatát, amennyiben elutasítja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a regionális fejlesztési tárca élére.

“Már hozzászoktunk, hogy Johannis bármire képes, alkotmánytól, törvényektől függetlenül. (…) Ha elutasítja a kinevezését, az alkotmányban előírtaknak megfelelően járunk el. De még tanácskozunk, ha ez így fog történni” – fogalmazott Dragnea.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások