Felhívás!

Johannis elutasítja és veszélyesnek tartja az antiszemitizmus vádját

Johannis elutasítja és veszélyesnek tartja az antiszemitizmus vádját Románia

Határozottan elutasítja Klaus Johannis államfő, hogy politikai célokra használjanak fel olyan rendkívül érzékeny témákat, mint az antiszemitizmus. Johannis ezzel arra reagált, hogy Ilan Laufer kedd este kijelentette: az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy az elnök nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy az antiszemitizmus relativizálása veszélyes, mert gyűlöletre és diszkrimináló megnyilvánulásokra uszíthat.

Az államfő szerint Ilan Laufer “elbukott az érettség vizsgáján azzal, hogy azonosult egy nevetséges vádakat tartalmazó, valós alapot nélkülöző szöveggel, és eljátszotta a mérgező PSD-s propaganda szócsövének szerepét.” Akik ilyen botrányos vádakat fogalmaznak meg, semmiképpen sem kaphatnak közjogi méltóságot a román államban, teszi hozzá a közlemény.

Johannis úgy véli, hogy Laufer nyilatkozata “újabb példa a Szociáldemokrata Párt hosszú ideje tartó, ártalmas retorikájára, amely folyamatosan a gyűlöletet és a xenofób irányzatokat táplálja.”

“Megengedhetetlen, hogy a holokauszt emlékét ilyen támadásokkal mocskolják be, amelyek alantas érdekeket szolgálnak és a társadalmi békét veszélyeztetik” – vélekedett az elnök, aki azt is felidézi, hogy az utóbbi két évtizedben Románia sokat tett a holokauszt emlékének méltó megőrzése és az antiszemitimus visszaszorítása érdekében. Johannis mandátuma kezdetétől támogatta a holokauszt-múzeum létrehozását és 2017-ben megkapta a rangos Light Unto the Nations (Fény a nemzetekre) kitüntetést, amely az Amerikai Zsidó Tanács legmagasabb szintű elismerése – emlékeztet a dokumentum.

Ilan Laufer kedden este jelentette ki, az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja, hogy Klaus Johannis államfő nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.