Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: az új miniszterek kinevezésével megvárom az alkotmánybíróság döntését

Johannis: az új miniszterek kinevezésével megvárom az alkotmánybíróság döntését Románia

Megvárja az alkotmánybíróság döntését, és annak megfelelően fog eljárni a szállításügyi és regionális fejlesztési miniszter kinevezése ügyében – mondta pénteken Klaus Johannis államfő.

„Megvárom az alkotmánybíróság döntését, majd alkotmányosan fogok eljárni” – mondta Johannis arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy hozzájárul-e az új szállításügyi, illetve regionális fejlesztési tárcavezető kinevezéséhez. Az elnök azt is elmondta, „számos papírt és csatolmányt” kapott a kormánytól, az ezekhez fűzött részletes magyarázatokat elküldi az alkotmánybírósághoz. „Meg fogják látni, hogy a mi álláspontunk helyes és megalapozott, míg a kormányéról kiderül majd, miként értékelik.(…) Egyelőre ebben az ügyben nem teszek semmit, amíg az alkotmánybíróság nem hoz döntést” – jelentette ki.

Johannis szerint „a miniszterelnök asszonynak egyáltalán nincs türelme”, mert az első minisztercsere-kérelem elküldése után meg se várta az államfő indoklását, hanem már küldte is a következő kérelmet. Az elnök kifejtette, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén szeretett volna a minisztercserékről beszélni Viorica Dăncilával, mert „úgy lett volna elegáns, és úgy megismerte volna az én érveimet is. Most viszont megváltozott a helyzet, most már az alkotmánybíróságtól fog értesülni az érveimről” – fogalmazott Johannis.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő arra is reflektált, hogy a kormány az „elfogadható időn belül” kifejezéssel él, de ennek időtartama egységes kellene hogy legyen az állam vezető intézményeinek szintjén. Példaként azt említette, hogy a Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök mentelmi jogának megvonására vonatkozó szenátusi szavazást februárra halasztotta a PSD-többségű törvényhozói testület.
„Ebből inspirálódva azt mondhatjuk, hogy az elfogadható időtartam akár két-három hónapot is jelenthet” – vélekedett Johannis.

Nehezményezte, hogy Viorica Dăncilă nem mutatta be a tárcavezetők leváltását megindokló érveit sem előtte, sem a román nép előtt, noha egy miniszter leváltása szankcióként fogható fel, amit meg kell indokolni.

„A kormányfő asszony összetéveszti a kormányt a párttal. Természetes, hogy a párton belül beszélnek ezekről a dolgokról, de nem normális, hogy a miniszterelnök nem magyarázza el a nép előtt, mi a minisztercsere oka, miért kell egyes tárcavezetőket elmozdítani tisztségükből. Ezt stílust, amikor az államot a párt vezeti, vagy legalábbis megkíséreli vezetni, egy olyan rezsim idejéből ismerjük, ami 1989 decemberében lezárult” – fogalmazott Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük