Felhívás!

Johannis: az államelnöki megbízás különleges megtiszteltetés és ugyanakkor nagy felelősség

Johannis: az államelnöki megbízás különleges megtiszteltetés és ugyanakkor nagy felelősség Románia

Az állampolgároktól kapott megbízás nagy felelősséget jelent számára – jelentette ki Klaus Johannis államfő csütörtökön, miután az alkotmánybíróság érvényesnek nyilvánította győzelmét az államelnök-választás második fordulójában.

“A románok szavazata, amely által megbíztak egy második államfői mandátummal, különleges megtiszteltetés és ugyanakkor nagy felelősség számomra. (…) Az első elnöki hivatali időm kihívásokkal volt tele. Öt éven keresztül állandó kapcsolatban maradtam a társadalom valós problémáival, és tevékenységemmel szilárdan szembehelyezkedtem azokkal a regressziós tendenciákkal, amelyeket a demokrácia szempontjából valós veszélynek tekintettem”- mondta Johannis az alkotmánybíróság ünnepi ülésén.

Hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy az állami hatóságok a románok javára cselekedjenek.

“A hatóságoknak jóhiszeműen kell eljárniuk, és igazolniuk kell valós ragaszkodásukat az alaptörvény és a demokratikus értékek iránt” – mondta Johannis.

Az államfő kijelentette, hogy alkotmányos szerepének megfelelően “az állami hatóságok és intézmények jobb működése érdekében fog dolgozni, hogy ezek valóban a románok szolgálatában álljanak”.

“A véráldozattal járó 1989 decemberi forradalom eszményeinek szellemében továbbra is erőteljes támogatója vagyok a polgárok alapvető jogainak és szabadságainak. Továbbra is felvigyázom az alkotmány betartását, és a leghatározottabban fellépek a jogállamiság értékeinek és Románia európai irányultságának védelmében. Ezek nem csupán azok az alapelvek, amelyek mindig is irányították cselekedeteimet és döntéseimet, hanem ez az az irány is, amelyet a románok helyesnek tartanak, és erről idén nem egyszer, de háromszor – az európai parlamenti választásokon, a népszavazáson és az elnökválasztáson – tanúbizonyságot tettek. A románok által választott út egyirányú, és ehhez kell felsorakozniuk az állami hatóságoknak” – mondta Klaus Johannis.

Az elnök azt állította, hogy azok, akik az igazságszolgáltatás függetlenségét támadták, ‘a legszigorúbb és leghatékonyabb szankciót kapták az emberektől”.

“Románia jogállam, és a román mély demokratikus beidegződéssel rendelkező nemzet, így aztán azok, akik az igazságszolgáltatás függetlenségét támadták, a legszigorúbb és leghatékonyabb szankciót kapták az emberektől. Ez a legerősebb jele annak, hogy minden politikai és intézményi döntéshozónak elidegeníthetetlennek kell tekintenie azokat az elveket, amelyek szerint senki sem állhat a törvény fölött, és hogy a hatóságok között lojális együttműködésnek kell lennie. (…). Meg vagyok győződve arról, hogy azoknak a demokratikus értékeknek alapján, amelyeket mindezekben az években védelmeztünk, egy erőteljes, virágzó és normális Romániát építünk, amire mindannyian vágyunk!” – hangoztatta Johannis.

Az alkotmánybíróság ünnepi ülésén részt vett Ludovic Orban miniszterelnök, a kormány tagjai, liberálisok, elnöki és állami tanácsosok, az Állandó Választási Hatóság (AEP) és a Központi Választási Iroda (BEC) képviselői.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.