Felhívás!

Johannis állításait bírálta Sógor

Johannis állításait bírálta Sógor Románia

Klaus Johannis kisebbségekre vonatkozó állításait bírálta Sógor Csaba (képünkön) az EP-ben. A Romániában élő nemzeti kisebbségek helyzetéről maguk a kisebbségek mondjanak ítéletet, ne a román állam első embere, aki megválasztása előtt többször leszögezte, hogy német származásúnak, de román érzelműnek vallja magát – erről beszélt az Európai Parlament mini-plenáris ülésén.

Az RMDSZ EP-képviselője felszólalásában elmondta: az államfő, Klaus Johannis nemrég az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt azt állította, hogy Romániában modellértékű a nemzeti kisebbségek védelme, hiszen kisebbségi németként államfővé választották. Ezt követően Sógor Csaba hosszan sorolta az államfő állítása kapcsán az ellenérveket, azokat a jogsértéseket, amelyeket a romániai magyar közösség az idők folyamán elszenvedett.

„Nem hinném, hogy modellértékű, hogy a több mint félmilliós német kisebbség mára pár ezerre apadt, hogy a csatlakozáskor megígért kisebbségi törvényt elszabotálták, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát büntetik, szimbólumainak használatát és anyanyelvi oktatását korlátozzák, hogy a ’89 után töredékében visszaszerzett közösségi javait, ingatlanjait újraállamosítják, az 1918-as gyulafehérvári határozatban megígért autonómiát azóta is letagadják” – érvelt Sógor Csaba az EP-ben. Hangsúlyozta: minden esetben az lehet a kisebbségek helyzetének fokmérője, hogy a közösség maga hogyan értékeli azt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.