Felhívás!

Johannis aláírta Augustin Lazăr ügyészi tisztségből való felmentését

Johannis aláírta Augustin Lazăr ügyészi tisztségből való felmentését Románia

Klaus Johannis államelnök pénteken aláírta az Augustin Lazăr, Románia legfőbb ügyészének ügyészi tisztségből való felmentéséről szóló dekrétumot, tájékoztatott az Államenöki Hivatal.

Augustin Lazăr április 27-én, mandátumának lejártakor nyugdíjba vonul. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege elfogadta csütörtökön Augustin Lazăr legfőbb ügyész nyugdíjaztatási kérelmét.

A CSM csütörtök reggel tűzte napirendre Augustin Lazăr nyugdíjaztatási kérelmének megvitatását, amit a legfőbb ügyész szerda este nyújtott be, tekintve, hogy mandátuma április 27-én lejár.

Augustin Lazăr benyújtotta egy újabb legfőbb ügyészi mandátumra a jelölését, azonban Tudorel Toader igazságügyi miniszter a meghallgatás nyomán elutasította azt, akárcsak a másik három jelentkezőét.

Lazărt április elején a médiában azzal vádolták meg, hogy a nyolcvanas években visszautasította Iulius Filip, egy kommunistaellenes disszidens feltételes szabadlábra helyezését abban az időben, amikor a nagyenyedi börtön ilyen kérelmeket véleményező bizottságának elnöke volt.

Augustin Lazăr a vádakra reagálva rámutatott, az 1982 – 1989-es időszakban ügyészgyakornok, majd kriminológus volt a gyulafehérvári ügyészségen, és nem foglalkozott a kommunista rezsim ellen elkövetett tettekkel, és szerinte egyes sajtótermékek szándékosan kiforgatták az igazságot, amikor azt állították, hogy a nagyenyedi börtön szabadlábra helyezési bizottságának elnökeként ártott egyes politikai elítélteknek. “Az említett bizottságnak nem az volt a feladata, hogy szabadlábra helyezzen elítélteket. Ez akkor is, akárcsak most, a bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozott. A bizottság csak technikai feltételek teljesítését ellenőrizte: a fogvatartási idő minimális letöltendő részét, a fegyelmi szankciók hiányára vonatkozó kitételt. Fontos hozzátenni, hogy abban az időben a törvény az elítéltek minden kategóriája számára egyforma eljárást írt elő. A feltételes szabadlábra helyezés intézményére most is nagyvonalakban hasonló szabályozás érvényes, azzal a különbséggel, hogy most már egy bíró végzi az ellenőrzéseket” – magyarázta a legfőbb ügyész.

Ugyanakkor Románia legfőbb ügyésze az általa vezetett intézmény nevében bocsánatot kért az 1989 előtti, törvény által jóváhagyott, de sokszor etikátlan ügyészségi gyakorlatok miatt.

FRISSÍTÉS: Bogdan Licu lesz a legfőbb ügyészség ügyvivő főügyésze

Bogdan Licu tölti be ügyvivő jelleggel a legfőbb ügyészi tisztséget, miután Klaus Iohannis államelnök pénteken aláírta az Augustin Lazăr felmentéséről szóló rendeletet – döntött a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege.

Bogdan Licu mindeddig a legfőbb ügyész helyettese volt.

A CSM döntése értelmében Dimitrie Bogdan Licu az ország új legfőbb ügyészének kinevezéséig látja el a tisztséggel járó feladatokat, de ez az időszak nem lehet hosszabb két hónapnál.

Bogdan Licu korábban – 2016 februárja és áprilisa között, Tiberiu Niţu lemondása után – már ellátta az ügyvivő legfőbb ügyészi feladatokat. Abban az időszakban rendelte el a nyomozás újraindítását a forradalom ügyében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.