Felhívás!

Johannis aláírta a két miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki dekrétumot

Johannis aláírta a két miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki dekrétumot Románia

Aláírta Klaus Johannis államfő a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki dekrétumot.

Az Államelnöki Hivatal csütörtökön közölte, hogy Johannis aláírta azt az elnöki rendeletet, amely megállapítja, hogy Paul Stănescu kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter, valamint Lucian Şova szállításügyi miniszter lemondása nyomán két miniszteri tisztség vár betöltésre.

2018 november 20-án az államelnök hozzájárult a PSD által javasolt minisztercserékhez, viszont nem hagyta jóvá az említett két tárca élére javasolt személyek – Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer – kinevezését, arra hivatkozva, hogy ez a két jelölt nem megfelelő a tisztségekre.

Később a szállításügyi tárca élére Mircea Drăghici-t, a regionális fejlesztési tárca élére pedig Lia Olguţa Vasilescut javasolta a nagyobbik kormánypárt.

Lucian Şova november 22-én mondott le a szállításügyi, Paul Stănescu pedig november 26-án a fejlesztési minisztérium éléről.

A kormány ezt követően az alkotmánybírósághoz fordult, és a testület megállapította, hogy Johannis elnök nem az alkotmányos hatáskörének megfelelően járt el, amikor nem vette tudomásul a két miniszteri tisztség megüresedését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.