Felhívás!

Johannis aláírta a három új miniszter kinevezését

Johannis aláírta a három új miniszter kinevezését Románia

Aláírta pénteken Klaus Iohannis államfő Ana Birchall kinevezését az igazságügyi, Roxana Mînzatu kinevezését az európai alapokért felelős és Natalia Intotero kinevezését a külhoni románokért felelős minisztérium élére – közölte az Államelnöki Hivatal.

Az államfő ugyanakkor az Ana Birchall leváltásáról szóló rendeletet is aláírta a Romániai stratégiai partnerségeinek gyakorlatba ültetéséért felelős kormányfőhelyettesi tisztségből. Iohannis elutasította azt a javaslatot, hogy Titus Corlăţeant nevezzék ki ebbe a pozícióba.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága május 29-én úgy határozott, hogy Titus Corlăţeant javasolják kormányfőhelyettesnek, Ana Birchall veszi át az igazságügyi tárcát, Roxana Mânzatu az európai alapokért felelős minisztériumot, Natalia Intotero pedig a külhoni románokért felelős tárcát.

Egy nappal később Johannis elnök közölte, hogy nem adja hozzájárulását Titus Corlăţean miniszteri kinevezéséhez. “Titus Corlăţean semminek nem lesz a minisztere” – nyomatékosította az államfő, aki azzal indokolta döntését, hogy Corlăţean felelős a 2014-es választásokon történt “katasztrófáért”.

Levelet küldött a miniszterelnöknek

Az államfő pénteken levelet küldött Viorica Dăncilának, amelyben megindokolja, miért utasította el Titus Corlăţean kinevezését a kormányfőhelyettesi tisztségbe, ugyanakkor kéri a miniszterelnököt, javasoljon más személyt a stratégiai partnerségekért felelős kormányfőhelyettesi posztra.

Levelében az elnök azzal indokolja Corlăţean kinevezésének elutasítását, hogy a jelölt nem tesz eleget a tisztség betöltéséhez szükséges követelményeknek, és “nem örvend makulátlan hírnévnek”, ugyanis külügyminiszteri mandátuma idején rosszul látta el feladatát, “ami oda vezetett, hogy több külföldön élő román állampolgár nem élhetett szavazati jogával”.

Johannis ugyanakkor felkéri a kormányfőt, jelöljön újabb személyt a tisztségre, aki a törvényi követelmények teljesítése mellett megfelelő felkészültségek, képesítéssel és tapasztalattal bír, illetve akinek makulátlan a hírneve.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások