Hirdetés
Hirdetés

Johannis: a nagyszebeni EU-csúcs azt bizonyítja, hogy Románia számít Európában

Johannis: a nagyszebeni EU-csúcs azt bizonyítja, hogy Románia számít Európában Románia

A nagyszebeni csúcs annak bizonyítéka, hogy a román állampolgárok számítanak Európában – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő.

“Holnap Romániában lesz Európa fővárosa. Holnap Romániába, Nagyszebenbe jön Európa. (…) Európa Romániába jön, Európa a román állampolgárokhoz jön. Ezt a csúcstalálkozót nem egyedi, elszigetelt eseményként kell felfogni, hanem szélesebb kontextusban, Európa és az európai választások kontextusában. Amint a Nemzeti Liberális Párt és az Európai Néppárt képviselőinek is elmondtam, ez a csúcstalálkozó azért fontos a román állampolgároknak, mert azt bizonyítja, hogy Románia számít Európában, a románok számítanak Európában, a román állampolgárok szavazata pedig nemcsak Romániában, hanem Európában is számít” – mondta az államfő a PNL végrehajtó bizottsági ülését követően.

Johannis szerint a Romániába látogató európai tisztségviselők egy sikertelen kormányzást fognak látni. “Kár, de soha nincs túl késő. Számít az emberek szavazata. Messzire jutottunk el. 2007 január elsején, 12 évvel ezelőtt Románia az Európai Unió tagja lett és Nagyszeben Európa kulturális fővárosa lett. Ezért vagyunk most Szebenben. Nagyszeben egy európai, nyitott város, és hiszem, hogy ez holnap is bebizonyosodik. És holnap, a csúcstalálkozón mi, Európa vezetői be fogjuk bizonyítani a világnak, hogy összetartunk, hogy egységes, erős, gyorsan fejlődő Uniót akarunk, amely képes megvédeni állampolgárait a belső és külső veszélyektől, amely az értékeket és haladást, a jólétet és az európai állampolgárok biztonságát tűzi zászlajára” – mondta a román államfő, aki szerint a csütörtöki EU-csúcs az Európai Unió jelenkori történelmének egyik legfontosabb pillanata lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A románok egy európai országot szeretnének

A románok egy európai országot szeretnének, és nem szerencsés, hogy vita van a jogállamiságról – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő, a közszolgálati televíziónak adott interjújában.

“Egy szerencsétlen vita alakult ki a jogállamiságról. A románok egy független igazságszolgáltatást, egy igazságos országot akarnak, de vannak olyan politikusok, akik mást akarnak, és azt szeretnék, hogy ne kelljen felelniük tetteikért, és ezért a polgárok nem hibásak. (…) Meg kell értenünk, hogy a nagyszebeni csúcs nem egy elszigetelt esemény, hanem egy sokkal tágabb ábra része, amelynek mi, románok is részesei vagyunk. A románok egy fejlődő Európát akarnak (…), amely munkahelyeket és jólétet generál” – nyilatkozta Iohannis.

Hozzátette: fontos a polgárok részvétele az EP-választásokon és a referendumon.

“Az európai parlamenti választások fontosak, a referendum fontos. Látják, hogy Románia számít, Románia az EU Tanácsának elnöke, Románia szervezi a nagyszebeni csúcstalálkozót. A románok szavazata számít” – mondta Iohannis.

Az államfő “sajnálatosnak” nevezte, hogy Romániában is vannak vezető politikusok, akik populista, Európa-ellenes kampányt folytatnak, jóllehet a román állampolgárok Európa-pártiak, akik Európában akarnak maradni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük