Felhívás!

Johannis a liberálisoknak: átmeneti kormánnyal fogtok kormányozni

Johannis a liberálisoknak: átmeneti kormánnyal fogtok kormányozni Románia

Klaus Johannis államelnök azt üzente vasárnap a liberálisoknak, hogy álljanak készen a kormányzásra.

“A bizalmatlansági indítvány átment, a románok megkönnyebbültek, de előttetek egy nagyon, nagyon nehéz időszak áll. (…) Álljatok készen a kormányzásra! Ez az időszak nagyon nehéz lesz, mert a PSD még mindig ott van, a PSD-nek van a legtöbb parlamenti képviselője a parlamentben, a PSD tartja ellenőrzése alatt az ország megyéinek a többségét. A PSD-nek van jelenleg a legtöbb polgármestere az országban, de remélem, hamar túllépünk ezen a szinten. (…) Átmeneti kormánnyal fogtok kormányozni. Ez világos. Ezt azonnal bejelentettem a tanácskozások első fordulója után” – mondta Johannis a nyugati régió liberális fiókszervezeteinek Temesváron szervezett ülésén.

Figyelmeztette ugyanakkor a liberálisokat, hogy a Szociáldemokrata Párt támadni fogja őket.

“Mindenki támadni fog titeket a szociáldemokratákkal az élen, és ne higgyétek, hogy ők könnyedén átadják a hatalmat. Nem fogják. Már elkezdtek ijesztgetés gyanánt hazugságokat hinteni, és én most, hogy az első nagy hazugságot megcáfoljam, kijelentem nektek és minden román állampolgárnak: Nem lesznek nyugdíj- és bércsökkentések!” – fejtette ki Johannis.

Hozzáfűzte, szerinte a PSD megpróbál majd mindenféle akadályokat gördíteni a PNL útjába, kezdve attól, hogy megpróbálja bojkottálni a bizalmi szavazást a parlamentben az új kormány esetében, de a liberálisoknak készen kell állniuk a harcra, arra, hogy végre elkezdődhessen Románia újjáépítése.

“Háborúban állunk a PSD-vel és győzni fogunk”

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) háborúban áll a Szociáldemokrata Párttal (PSD), jelentette ki Klaus Johannis, és azt üzente a liberálisoknak, hogy ne becsüljék alá a szociáldemokratákat.

“Valamely ország, állam újjáépítéséről általában háború után beszélnek. És tudják miért? Mi háborúban vagyunk a PSD-vel. De miért? Azért mert, mi, ti, liberálisok, velem együtt a béke, az építkezés emberei vagyunk, akik fejleszteni akarjuk Romániát. Miért bocsátkoztunk háborúba? Emlékeznek még, hogyan nyerte meg a választásokat a PSD szép ígéretekkel, majd már első naptól kezdődően elkezdte támadni Romániát és a románokat, elkezdték támadni az igazságügyet, és mi, én is, ti is, szembeszálltunk velük. (…) Rokonokat és barátokat ültettek be vezető pozíciókba a közigazgatásba, oktatásba, egészségügybe, és nem álltak le” – fejtette ki Johannis.

“Azért vagyunk háborúban, mivel valakinek a románok pártját kellett fognia, és meg fogjuk nyerni ezt a háborút” – fűzte hozzá Johannis.

Hangsúlyozta, a PSD “még mindig” nagyon erős ellenfél, amelyet nem szabad alábecsülni.

Dăncilă: Johannis az alkotmánnyal és a törvényekkel áll háborúban

Klaus Johannis államfő az alkotmánnyal, a törvényekkel, a román állampolgárokkal és az ő jogaikkal áll háborúban – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő Facebook-bejegyzésben reagált Iohannis egy nappal korábbi nyilatkozatára, amelyben többek között azt mondta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és ő maga is háborúban áll a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Dăncilă szerint az elnök gyűlöletre uszít és “képzeletbeli harcokra” buzdítja saját pártját, noha az alkotmány 80. cikkelye értelmében az államfő egyik szerepe szavatolni a nemzeti egységet.

“Hol van itt az egység, ha az elnök háborús állapotot hirdet? Hol van itt a pártatlanság, ha az elnök gyűlöletet szít Románia leendő kormányának tagjaiban? Klaus Johannis beleképzelheti magát bármilyen háborúba, a valóság azonban az, hogy az elnök Románia Alkotmányával és a törvényekkel, a munkával és a jóérzéssel, a román állampolgárokkal és az ő jogaikkal áll állandó és nyílt háborúban” – fogalmaz bejegyzésében a kormányfő, aki szerint Johannis a közalkalmazottakkal, a vállalkozókkal, a nyugdíjasokkal és mindenkivel háborúban áll, aki nem hajlandó a PNL-re szavazni.

Dăncilă kiemeli még, az olyan államfő, aki egy politikai párt “eltűnéséért” küzd, nagy veszélyt jelent a demokráciára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.