Felhívás!

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a rendőrakadémia két volt vezetőjét Emilia Șercan megfenyegetése miatt

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a rendőrakadémia két volt vezetőjét Emilia Șercan megfenyegetése miatt Románia

Jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia volt rektorát és helyettesét, mert halálosan megfenyegettek egy oknyomozó újságírót, aki az egyetem doktori iskolájában zajló sorozatos plágiumokról írt.

A legfelsőbb bíróság csütörtöki ítélete ezzel megerősítette a bukaresti ítélőtábla elsőfokú ítéletét, amely szintén három év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a két vádlottat, illetve elutasította a megfenyegetett Emilia Șercan újságíró és az ügyészség fellebbezését. A bíróság négyéves felügyeleti időszakot rendelt el Adrian Iacob volt rektornak és Petrică Mihail Marcoci volt rektorhelyettesnek, akiket 120 nap közmunkára ítéltek.

A bíróság 80 ezer lej kártérítést ítélt meg a megfenyegetett újságírónak. Gheorghe Adrian Barbulescu rendőrt, aki a két vádlott megbízásából ténylegesen elküldte a fenyegető üzeneteket az újságírónőnek, a bukaresti törvényszék egy külön perben zsarolás bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, és elhalasztotta a büntetés végrehajtását, miután a rendőr elismerte tettét, és vádalkut kötött az ügyészséggel.

Emilia Șercan

A korrupcióellenes vádhatóság 2019-ben emelt vádat az egyetem két volt vezetője ellen, akik azután fenyegették meg halálosan az oknyomozó újságírót, hogy az rendszeresen beszámolt az egyetem doktori iskolájában elkövetett plágiumokról.

Tavalyelőtt októberben a román hatóságok bezárták a rendőrakadémia jogi, illetve közbiztonsági doktori iskoláját, miután több plágiumügyre derült fény az újságíró leleplezései nyomán.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.