Felhívás!

FRISSÍTVE: Jogerősen 10 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sorin Oprescut

FRISSÍTVE: Jogerősen 10 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sorin Oprescut Románia

Korrupció miatt 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Sorin Oprescu volt fővárosi polgármestert. Az ítélet jogerős.

Az egykori elöljáró ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó mintegy 25.000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától.

2019-ben vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt alapfokon 5 év és 4 hónap börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a táblabíróság azonban súlyosbította a büntetést, a pénteken kimondott jogerős ítélet 10 év és 8 hónap szabadságvesztésről szól.

Ugyanakkor elrendelték 25 ezer euró, 102.400 lej és további 9500 euró elkobzását a vádlottól.

Az ítélet rendelkezik továbbá egy Herăstrău utcai ingatlan elkobzásáról is, amelyet barátnője, Adriana-Elena Nicán keresztül vásárolt meg Sorin Oprescu.

A volt polgármesternek ezenkívül 50 ezer lej perköltséget is kell fizetnie az államnak. 

FRISSÍTÉS: Börtönbe vitték Sorin Oprescu volt sofőrjét és további két elítéltet

Börtönbe vitték pénteken a rendőrök Sorin Oprescu volt fővárosi polgármester egykori sofőrjét, a szabadságvesztésre ítélt Cristian Stancát.

Cristian Stancát pénteken jogerősen 7 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték bűnszervezet létrehozása és vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt. Ugyanabban az ügyben volt főnökét, Sorin Oprescu bukaresti polgármestert 10 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt.

Az Oprescu-per elítéltjei közül további két személyt vittek börtönbe a pénteki nap folyamán.

Ugyanakkor Sorin Oprescut és a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóság volt vezetőjét, Bogdan Popát nem találta otthon a rendőrség, így elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

FRISSÍTÉS 2: Országosan körözik a hat év szabadságvesztésre ítélt Romeo Albut

Országosan körözik Romeo Albut, akit a Sorin Oprescu-ügyben jogerősen hat év szabadságvesztésre ítéltek – közölte az Ilfov megyei rendőrség.

Romeo Albu nevére azt követően adtak ki országos elfogatóparancsot, hogy a börtönbe szállításával megbízott rendőrök nem találták sem a lakásán, sem az ismert tartózkodási helyein.

A 43 éves Albu ugyanannak a pernek az egyik elítéltje, amelyben Sorin Oprescut, Bukarest volt polgármesterét korrupció miatt 10 évre és 8 hónapra ítélték.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.